Hlavní obsah

Tržby obchodníků oproti loňsku vzrostly o pět procent

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tržby obchodníků se v červenci při očištění o kalendářní vlivy meziročně zvýšily o 5,5 procenta. Oproti červnu byly vyšší o půl procenta. Vyplývá to z dat, jež v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Maloobchodní tržby v červenci rostly již pátý měsíc v řadě, připomněla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

„Největší vliv na růst maloobchodu měl prodej prostřednictvím internetu, který byl o 15,3 procenta vyšší než v loňském roce. Naopak nižší tržby zaznamenaly například prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci a prodejny oděvů a obuvi, kde se tržby snížily o více než dvě procenta,“ dodala.

Tržby se zvýšily také prodejnám s počítači a komunikačními technologiemi, a to o 11,9 procenta. Obchody s výrobky pro domácnost měly tržby vyšší meziročně o 5,2 procenta. Tržby rostly i obchodům s obuví a oděvy, a sice o 2,1 procenta.

Maloobchodní tržby stouply v květnu o 5,8 procenta, pomohlo rozvolnění

Ekonomika

„Maloobchodní tržby v červenci zaostaly za očekáváním a jejich meziroční dynamika zpomalila z červnových 6,7 procenta na 5,5 procenta. Zpomalení jde částečně na vrub vyšší srovnávací základně z minulého roku, kdy v červenci maloobchodní tržby po odeznění pandemických restrikcí silně vzrostly,” připomněl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

„Červencové tržby z maloobchodu sice mírně zklamaly, nadále však vykazují solidní dynamiku,” podotkl Seidler.

„Slabší hodnoty mohou souviset i s tím, že během loňského léta domácnosti výrazně preferovaly tuzemské dovolené, kdežto letos řada z nich vyjela do zahraničí, zatímco zahraniční návštěvníci se stále ve větším počtu do tuzemska nevrátili. Za celý letošní rok maloobchodní tržby bez automobilů rostou o 3,7 procenta,” dodal ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám