Hlavní obsah

Trumpova vláda dala souhlas se stavbou sporného ropovodu Keystone XL

– Washington

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa dala energetické společnosti TrasCanada souhlas se stavbou ropovodu Keystone XL, uvedla v pátek BBC. Ropovod dlouhý 1900 kilometrů má přepravovat ropu z kanadských roponosných písků do Texasu, kde jsou vhodné rafinérie, které dokáží zpracovat tuto ropu plnou živic. Barack Obama stavbu zablokoval.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident Donald Trump s ministrem obchodu Wilburem Rossem (vlevo) a ministrem energetiky Rickem Perrym oznamuje povolení stavět ropovod Keystone XL

Článek

Americké ministerstvo zahraničních věcí oznámilo, že zjistilo, že projekt je v amerických zájmech. Trump to označil za „velký den pro pracovní místa pro Američany“.

TransCanada oznámila, že kvůli stavbě vznikne během dvou let 13 tisíc pracovních míst.

Trump vydal dekret povolující stavbu hned po nástupu do funkce, ale stavba potřebovala ještě povolení amerického ministerstva zahraničí, protože Keystone XL vede přes hranice.

„TransCanadě se nakonec umožní rychle a efektivně dokončit tento dlouho odkládaný projekt,“ prohlásil americký prezident. S potěšením na verdikt zareagovala i společnost TransCanada, která je z Calgary. Její ředitel stál při oznámení verdiktu za Trumpem.

Ještě Nebraska

TransCanada ale ještě musí získat povolení státu Nebraska, aby mohl Keystone XL vést přes jeho území. Trump už nabídl, že guvernérovi ještě během pátku zavolá.

Ropovod by měl denně přepravit 800 tisíc barelů ropy z kanadské Alberty. Otázkou ale je, zda se vzhledem k cenám ropy vyplatí zpracovávat těžkou ropu plnou živic, která se navíc obtížně doluje. Obama projekt zastavil také v rámci snahy omezit emise, což ale Trump nepovažuje za svou prioritu.

Komplikací také může být Trumpova podmínka, že TransCanada použije trubky z americké oceli, což nejen zvýší cenu, ale může to vést i k tomu, že Američany požene Světová obchodní organizace (WTO) k soudu. Ekologické organizace varují před znečištěním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám