Hlavní obsah

Trump rozhodl o uvalení cel na čínské zboží za bilión. A chystá další

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump rozhodl o uvalení dovozních cel na čínské zboží v celkové hodnotě 50 miliard dolarů (1,12 biliónu korun). Prezident rozhodnutí oficiálně oznámil v pátek odpoledne středoevropského času. Informoval o tom list Financial Times. Očekává se, že Peking bude reagovat protiopatřeními, jež mohou roztočit spirálu obchodní války.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Donald Trump v Číně

Článek

„Moje skvělé přátelství s čínským prezidentem Si i vztah naší země s Čínou jsou pro mě velmi důležité. Ale obchod mezi našimi dvěma zemi byl velmi, velmi dlouhou dobu velmi neférový,“ uvedl Trump.

Není jasné, kdy cla začnou platit. Podle obchodního zákona z roku 1974, na nějž se Trump odvolává, může aktivaci odložit o 30 a poté o dalších 180 dní, pokud bude v jednáních s Pekingem dosaženo pokroku.

Další cla mají následovat

Spojené státy americké navíc téměř dokončily druhý seznam čínského zboží, na které se Trump chystá uvalit další dovozní cla. Jde o zboží v celkové hodnotě 100 miliard dolarů (2,23 biliónu), uvádí Reuters.

Stejně jako první padesátimiliardový seznam musí i tento projít kolečkem veřejných diskusí a připomínkovacího procesu. V platnost by tak tato druhá vlna cel mohla vejít nejdříve za 60 dní, uvedly podle Reuters zdroje obeznámené s postupy Trumpovy administrativy.

Trump již dříve hrozil, že uvalí cla na dovoz čínského zboží v celkovém ročním objemu 150 miliard dolarů (3,35 biliónu korun). Na konci května vláda uvalení cel odložila a zavázala se k pokračování jednání s čínskou stranou. Peking se zároveň zavázal v budoucnu kupovat výrazně více amerického zemědělského a energetického vývozu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám