Hlavní obsah

Třicet odborníků z ciziny už získalo rychleji v Česku trvalý pobyt

Právo, Hana Kadečková

Už třiceti zahraničním odborníkům, kteří se rozhodli žít a pracovat v Česku, byl udělen trvalý pobyt už za dva a půl roku. Řádná čekací lhůta je pětiletá, dříve dokonce byla deset let. Umožnil jim to pilotní program ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), který má za cíl přilákat do ČR kvalifikované zahraniční pracovníky i s rodinami, za což jim nabízí právě výhodu dřívějšího získání trvalého pobytu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Prvních třicet držitelů trvalého pobytu pochází z Bulharska, Chorvatska a Kazachstánu. Najdeme mezi nimi strojního inženýra, programátora, konstruktéra, personální manažerku, zdravotní sestru, vysokoškolskou lektorku, pracovníka v obchodu i operního pěvce," řekla vrchní ředitelka sekce EU a mezinárodních vztahů MPSV Blanka Elfmarková.

Domov je už pro nás Praha

Jedním z těch, kteří už jsou držiteli trvalého pobytu, je i pětatřicetiletý Bulhar Vladimir Iliev. Do Česka přišel v roce 2001, když dostal zajímavou pracovní nabídku dělat půl roku stavební dozor při výstavbě zásobníku.

Jenže rodina měla už dost jeho dosavadního pracovního života, kdy byl věčně na cestách: "Nejdřív jsem si myslel, že to je můj poslední výjezd, vrátím se domů a najdu si jinou práci. Jenže po skončení projektu jsem dostal další nabídku. Navíc žena měla v Česku známé, ke kterým předtím jezdila na dovolenou. A tak jsme se nakonec rozhodli, že odcestujeme do ČR všichni, tedy já, manželka i syn," vzpomíná Iliev.

Syn si v české škole zvykl během tří měsíců, manželka se naučila rychle česky a rodina se časem stihla rozrůst o dalšího synka. Dnes Ilijev říká: "Domov už je pro nás Praha." Na dotaz Práva, zda nehodlají časem přesídlit dál na Západ, odpověděl: "Peníze nejsou všechno. Jde o to, jak se člověk cítí. A my jsme tady v pohodě." Díky trvalému pobytu si už teď mohou vzít hypotéku, a pořídit si tak konečně vlastní bydlení.

V projektu je celkem 463 lidí

V projektu MPSV je nyní zapojeno 271 mužů a 192 žen. "Když se k celkem 463 účastníkům projektu přičtou jejich rodinní příslušníci, můžeme hovořit o téměř tisícovce lidí, kteří u nás dostanou dřívější trvalý pobyt," dodala Zdeňka Caisová z oddělení migrace ministerstva. Více než polovinu účastníků pilotního projektu tvoří vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Caisová přiznala, že je pro cizince žijící v zahraničí velice těžké sehnat si bez znalosti prostředí a bez kontaktů práci v ČR. Přitom to je jedna z povinností účastníků projektu. Proto se do něj hlásí především ti cizinci, kteří už v Česku působili dříve.

Hledání práce by zájemcům v zahraničí měl usnadnit internetový portál www.praceprocizince. cz, na kterém je v češtině, ukrajinštině a angličtině zveřejněna nabídka míst z úřadů práce, vhodných i pro cizince.

Pilotní projekt byl spuštěn v létě 2003 nejprve pro občany Bulharska, Chorvatska a Kazachstánu. Postupně se rozšiřoval na další země - Bělorusko, Moldavsko, Srbsko a Černou Horu, Kanadu, Ukrajinu, Bosnu a Hercegovinu, Makedonii a Rusko.

Reklama

Výběr článků

Načítám