Hlavní obsah

Tři čtvrtiny českých seniorů si spoří na vlastní pohřeb

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celkem 73 procent českých seniorů má bokem odloženou částku pro případ dlouhodobého pobytu v nemocnici a ještě o dvě procenta více jich pravidelně ukládá peníze na vlastní pohřeb. Ve druhém případě je pro ně „cílová částka“ mezi 10 a 20 tisíci korun. Vyplynulo to z průzkumu Era Poštovní spořitelny mezi seniory.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hlavní důvody, proč lidé staršího věku odkládají stranou peníze na vlastní pohřeb, jsou ryze pragmatické. „Zatímco téměř tři čtvrtiny z nich nechtějí finančně zatížit rodinu a pozůstalé, zbylých 27 % chce mít jistotu, že se dočkají důstojného pohřbu,“ popisuje Tomáš Suk, manažer marketingu Poštovní spořitelny.

Podle 17 % seniorů není potřeba spořit, protože povinností pozůstalých je se o pohřeb zesnulého postarat.

Jak průzkum ukázal, necelá pětina seniorů se domnívá, že jim na pohřeb stačí částka do 10 tisíc korun. Polovina z nich považuje za optimální částku mezi 10 a 20 tisíci korun. Podle Václava Vohlídala, šéfredaktora časopisu Funeral Quartal, se ceny pohřbů nejčastěji pohybují od 15 do 20 tisíc korun.

Více než třetina dotázaných v průzkumu prozradila, že mají jasnou představu o způsobu pohřbu, o výběru hudby i podobě smuteční hostiny. „Stejný počet seniorů se však myšlenkám na své poslední dny brání, a 28 % z nich říká, že se podobnými věcmi nezaobírají,“ dodává Suk. Zajímavostí je, že o podobu vlastního pohřbu se více zajímají ženy než muži.

Reklama

Výběr článků

Načítám