Hlavní obsah

Trhy vítají rozhodnutí amerického Fedu, akcie rostou po celém světě

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí americké centrální banky Fed zvýšit úrokové sazby o 0,25 procentního bodu přivítali investoři. Ve čtvrtek rostly ceny akcií na všech postupně otevíraných trzích.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Růst korejských trhů

Článek

Jako první zareagoval australský index S/ASX 200, který podle BBC stoupl o 1,6 procenta. O 0,25 procent posílil i jihokorejský index Kospi.

Kladná reakce přišla i z Číny, kde hongkongský Hang Sen posílil o 0,83 procenta a Shangai Composite o 0,95 procenta.

Hongkongská centrální banka dokonce zvýšila základní úrokovou sazbu na 0,75 procentního bodu, ale nečeká se, že ji budou další banky na jihovýchodě Asie následovat.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Japonec míjí panel ukazující růst indexu Nikkei

O 2,5 procenta posílil japonský index Nikkei, což představuje největší růst za poslední dva měsíce. Posílil také americký dolar vůči jenu na 122,38 jenů za dolar. Slabý jen je výhodný pro exportéry. Australský dolar ale po prvotním oslabení opět posílil.

Rozhodnutí Fedu zvednout úrokové sazby na rozpětí 0,25 až 0,5 procenta ocenil i hlavní ekonom a šéf investičních strategií AMP Capital v Sydney Shane Oliver.

„Posun signalizuje víru v pokračující zotavování americké ekonomiky po velké finanční krizi. Po rozhodnutí Fedu budou globální akcie pokračovat v růstu, ale americké akcie budou relativně méně výkonné.“

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Růst jihokorejského indexu Kospi a oslabování wonu na v obchodní místnosti burzy v Soulu

I další analytici jako šéf trhů IG Angus Nichols se shodli, že zvýšení sazeb ze strany Fedu znamená, že americká ekonomika je už v takové pozici, aby růst úrokových sazeb ustála.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Obchodníci na newyorské burze s obrazovkou informující o zvýšení sazby Fedu.

Fed úrokovou sazbu držel od prosince 2008 na rekordním minimu 0 až 0,25 procenta, aby podpořil zotavování americké ekonomiky z krize. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám