Hlavní obsah

Trestat drobné střadatele negativním úročením vkladů? Bavorský premiér to chce zakázat

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavorský premiér Markus Söder (CSU) chce ve spolkové radě navrhnout zákon, který by soukromým bankovním institucím zakázal trestat spotřebitele negativními úroky za vklady do 100 tisíc eur (2,58 milionu korun). Informoval o tom server listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. Záporné úroky u vkladů nad 7,5 milionů dánských korun (26 milionů Kč) nedávno zavedla Jyske Bank.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Bavorský premiér Markus Söder (CSU)

Článek

Spolková rada (Bundesrat) de facto odpovídá horní komoře německého parlamentu. Sestává ze zástupců jednotlivých spolkových zemí.

„Předložíme iniciativu spolkové radě a ve vládní koalici,“ nechal se slyšet Söder ve středu. „Potřebujeme zákonný zákaz, který zabrání uvalení negativních úroků na drobné střadatele,“ dodal.

Dosud banky sahaly k negativním úrokům spíše u vyšších vkladů na podnikatelských účtech.

K úvahám, že by komerční banky v eurozóně mohly sáhnout k zápornému úročení vkladů i u drobných střadatelů, vede současný vývoj měnové politiky Evropské centrální banky (ECB).

ECB drží své úrokové sazby výrazně nízko a hovoří se o tom, že by je mohla snižovat ještě více. Základní úroková sazba je přitom na nule. Diskontní sazba, kterou centrální banka úročí přebytečnou likviditu, je dokonce záporná na hodnotě minus 0,4 procenta. Lombardní sazba, od níž se odvíjí, za kolik si mohou banky od ECB půjčit peníze, činí 0,25 procenta.

Němci si dlouhodobě zakládají na tom, že jsou „národ střadatelů“ (Sparnation). Jakákoliv opatření, která negativně dopadají na drobné střadatele, tak veřejnost hodnotí silně negativně.

Reklama

Související články

Německá ekonomika poklesla

Německý hrubý domácí produkt (HDP) ve druhém čtvrtletí oproti prvním třem měsícům letošního roku poklesl o 0,1 procenta. Oproti stejnému období loňského roku...

Výběr článků

Načítám