Hlavní obsah

Traktor pro Asii a Afriku chce Zetor vyvíjet spolu s Indy

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors bude spolupracovat s indickou firmou VST Tillers Tractors na vývoji nového traktoru. Firma o tom informovala v pátek.

Foto: Zetor

Koncept traktoru Zetor by Pininfarina.

Článek

Zetor a VST chtějí společně vyvinout traktor s výkonem vyšším než 36 koní. Vyráběl by se pak přímo v Indii, primárně pro místní trh. Obě firmy pak mají podle podepsaného memoranda hledat cesty, jak nový model exportovat do dalších asijských a afrických zemí.

„Od této spolupráce si slibujeme obnovení pozice značky Zetor na indickém trhu,“ uvedl Martin Blaškovič, předseda představenstva Zetor Tractors. „Firma hledala silného lokálního partnera s dobrou znalostí místního trhu,“ dodal s tím, že společnost VST Tillers Tractors je jedničkou na indickém trhu v segmentu traktorů do 30 koní a zemědělských kultivátorů.

V Indii má tradici

Brněnský výrobce je v Indii dobře známý, desítky tisíc traktorů tam vyvezl zejména v 60. až 80. letech minulého století. Od roku 2014 je zastoupen dceřinou společností Zetor India.

Zetor Tractors sídlí v Brně-Líšni, od roku 2002 společnost vlastní slovenská HTC Investments. Zaměstnává 464 lidí, dalších 83 zaměstnanců pracuje v šesti zahraničních pobočkách, kromě Indie ještě ve Velké Británii, Francii, Německu, Polsku a USA.

Zetor byl v roce 2018 ve ztrátě 149 milionů korun, výroba traktorů klesla o 685 kusů na 2080 kusů, pro rok 2019 bylo v plánu vyrobit jen 1500 nových strojů. Na začátku loňského roku Zetor propustil 145 zaměstnanců, teď lidi znovu nabírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám