Hlavní obsah

Tradiční český nedělní oběd nikdy nebyl dražší, upozornil Bloomberg

Novinky, tov

Americká agentura Bloomberg si všímá rostoucích cen potravin v Česku. Ilustruje je na příkladu zdražování oblíbeného českého jídla, „vepřa-knedla-zela“, a také piva.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční české lidové jídlo vepřo knedlo zelo.

Článek

„Nedělní oběd nebyl pro Čechy milující knedlíky nikdy dražší,” zní titulek středečního článku Bloombergu. Ten vychází i z úterních čísel Českého statistického úřadu o inflaci. Podle nich právě pivo bylo letos v květnu o více než sedm procent dražší než loni ve stejnou dobu roku.

Podle ekonomů za zdražováním stojí hlavně horší loňská úroda, ale i další faktory.

„Důvodů citelného zdražování piva je více. Spojuje se loňská slabá úroda ječmene a chmelu, způsobená nevídaně teplým a suchým počasím, ale také růst cen energií a mezd, pochopitelně včetně těch v tuzemském pivovarnictví,” upozornil hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Bloomberg spočítal, že jedna doma připravovaná porce vepřového s knedlíkem kvůli dražším surovinám v květnu podražila zhruba o třetinu na 25 korun. Připomíná přitom, že recepty se mírně liší v různých regionech i domácnostech.

Prasečí mor zvedá ceny

Cena kilogramu hlávkového zelí bílého je letos podle ČSÚ zhruba dvojnásobná oproti stejnému období loni. A podobně je tomu v případě cibule, která se osmahnutá také na jídlo servíruje. I zde zemědělské svazy zmiňovaly jako hlavní důvod špatnou úrodu.

Ceny vepřového masa podle statistiků stouply zhruba o deset procent, avšak ještě letos nelze vyloučit růst až o dvacet procent. Důvodem je podle Bloombergu epidemie afrického moru prasat v Číně a dalších asijských zemích.

„Jen v Číně má být kvůli epidemii letos poraženo až 200 milionů prasat, tedy třetina čínského chovu, vyplývá z analýzy nizozemské banky Rabobank, která se specializuje na financování zemědělství,” dodal Kovanda. Je tak pravděpodobné, že nákladnost „vepřa-knedla-zela“ v Česku letos dále poroste.

Variantou přílohy je vedle klasického houskového i bramborový knedlík. Právě brambory patří mezi nejrychleji zdražující potraviny, za rok jejich cena vyskočila skoro dvojnásobně a míří ke 30 korunám za kilo. Takto drahé brambory jsou v novodobé historii výjimkou, podobně jejich cena vyskočila pouze v roce 2013. Díky začínající sklizni nových brambor by ale nyní ceny mohly začít postupně klesat.

Co se týče cen obědů v restauracích, jejich zdražování potvrzuje například i analýza poskytovatele stravenek Ticket Restaurant. Podle té průměrná útrata vyskočila nad 120 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám