Hlavní obsah

Cibule zdražila o víc než sto procent, mnohde je dražší než banány

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cibule je v obchodech rekordně drahá, za rok její cena vyskočila na víc než dvojnásobek. V některých obchodech kilo cibule stojí až 40 korun. Kvůli loňské neúrodě a suchu zdražuje také zelí.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj cen cibule

Článek

Kilo cibule podle dat ČSÚ na začátku loňského roku stálo v průměru 12,52 koruny a letos v březnu 26,30. To je nárůst o 110 procent. Pro srovnání banány v březnu vyšly podle statistik na 33,30 koruny za kilo.

V některých obchodech nyní v květnu kilo cibule prodávají i za 40 korun. V řetězcích není o mnoho levnější, například v Tesku stojí 36,90. Pro srovnání kilo banánů v akci nabízejí za 19,90.

Za stejné období například hlávkové zelí podražilo z 12 korun na 23,53 koruny za kilo, tedy skoro na dvojnásobek. Cibule a zelí tak zdražovaly ještě rychleji než brambory, u kterých byl nárůst zhruba o 70 procent.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj cen hlavkového bílého zelí

„Vzhledem k tomu, že na trhu ještě prakticky nejsou produkty z letošní sklizně, tak jde stále o vysoké ceny kvůli loňské nepřízni počasí, malé úrodě, a tedy snížení nabídky základních zelinářských výrobků,“ řekl Novinkám agrární analytik Petr Havel. Dál k nárůstu cen podle něj přispívají také náklady na skladování loňské produkce.

„Situace by se ale měla již brzy měnit k lepšímu, například rané brambory už jsou na trhu, letošní sklizeň některých druhů zeleniny už začala, třeba salátu, takže ceny by měly postupně klesat tak, jak bude na trhu přibývat letošní produkce. Ta, zdá se, není zatím nepřízní počasí poškozena tolik jako loni,“ dodal Havel.

Reklama

Související články

Brambory už jsou dražší než banány

Ceny brambor a zeleniny se v obchodech prudce zvyšují. Brambor je málo a nyní se běžně prodávají za 25 až 30 korun za kilogram. V některých obchodech jsou nyní...

Výběr článků

Načítám