Hlavní obsah

Topolánek: plynová krize je permanentní a může nastat zítra

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup
Brusel
Aktualizováno

Český premiér Mirek Topolánek ve čtvrtek před zahájením summitu Evropské unie v Bruselu řekl, že plynová krize, kterou Evropa zažila na počátku letošního roku je permanentní a může se opakovat.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Premiér Mirek Topolánek (ODS).

Článek

Český premiér před summitem řekl, že v případě plynové krize se podařilo vyřešit krátkodobý výpadek, příčiny však podle Topolánka i nadále zůstávají.

Topolánek řekl, že obdoba plynové krize, při níž Rusko přerušilo počátkem letošního roku dodávky svého plynu přes Ukrajinu dále do Evropy, může znovu "nastat klidně zítra".

Ze strany českého předsednictví EU následovala kyvadlová diplomacie mezi Moskvou a Kyjevem, na jejímž základě se podařilo dodávky znovu obnovit. Obyvatelé některých zemí však zastavení dodávek plynu pocítili na vlastní kůži.

Nutný je alternativní způsob dodávek

Podle Topolánka jsou příčiny problémů ohledně plynu řešitelné alternativními dodávkami. O ty se ale v Evropské unii v současnosti vedou spory. EU chce na některé energetické projekty věnovat miliardy eur z unijního rozpočtu, ale zatím se nedokázala shodnout na přesné podobě seznamu.

"Jsem mírný optimista v tom, že se ten infrastrukturní balíček podaří na dnešním summitu schválit," řekl český premiér. Dodal, že o vyladění seznamu projektů se nyní vedou intenzivní zákulisní vyjednávání. Z velké části se problémy "točí" kolem plynovodu Nabucco, který by měl do unie přivést plyn ze střední Asie, a snížit tak závislost EU na Rusku.

Evropská komise původně navrhovala, že se v případě Nabucca zaručí za úvěry ve výši 250 miliónů eur, pak ale částku snížila na 200 miliónů eur a nyní už ani nehovoří o Nabuccu, ale o "projektech jižního koridoru". To se ale nelíbí několika členským státům a jednání o tomto seznamu bude zřejmě jedním z nejnáročnějších bodů dnes začínajícího summitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám