Hlavní obsah

Thomson a čínská TCL budují největšího výrobce televizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzský výrobce elektroniky Thomson připravuje společný podnik s čínskou TCL International Holdings LTD, který bude vyvíjet, vyrábět a distribuovat televizory a DVD přehrávače. Nový podnik se má stát největším výrobcem televizí na světě.

Článek

Thomson bude mít v nové společnosti TCL-Thomson Electronics podíl 33 procenta a klíčová místa ve vedení firmy. Hodnota jmění nové firmy bude činit 450 miliónů eur. Roční produkce televizorů a DVD se má pohybovat kolem 18 miliónů kusů při tržbách přes tři miliardy eur. Thomson přesune do nového podniku 9000 svých pracovníků.

TCL bude mít zatím v novém podniku dvoutřetinový podíl, za 18 měsíců však hodlá podnik převzít. Podle dohody by Thomson za akcie společného podniku získal akcie TCL a stal by se tak největším akcionářem TCL po její mateřské firmě. Současná tržní hodnota TCL činí jednu miliardu USD. Velikost podílu však bude záviset na vývoji trhu a ohodnocení společného podniku v době, kdy k transakci dojde.

TCL se protlačí do Evropy

Dohoda podle analytiků pomůže čínskému výrobci televizí obejít antidumpingové problémy které má v USA a v Evropě a přiblížit firmu ke splnění jejího toužebného přání stát se celosvětovým výrobce elektroniky. Thomson naopak získá napojení na lacinou výrobní základnu v Číně.

TCL je divizí druhého největšího výrobce televizí a mobilních telefonů v Číně TCL Group. Populární je hlavně v pevninské části země. Za prvních sedm měsíců letošního roku TCL prodala 5,43 milionu televizorů, z toho 3,72 milionu v Číně. Thomson prodává v USA televize pod značkou RCA a v Evropě pod značkou Thomson. Na trhu v USA má podíl 13 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám