Hlavní obsah

Textilní průmysl po asijské konkurenci ničí silná koruna

Několik textilních a obuvnických firem oznámilo v posledních dnech velké propouštění zaměstnanců. Doléhá na ně silný kurz koruny. Největší tuzemský výrobce prádla, společnost Pleas, propustila od začátku letošního roku více než třetinu zaměstnanců. Propuštění deseti procent zaměstnanců v úterý oznámila i litvínovská přádelna Schoeller. Výrobu bot v říjnu ukončí společnost Growela.

Foto: Profimedia.cz

Český textilní průmysl zasáhla vlna propouštění. Ilustrační foto.

Článek

Společným jmenovatelem tohoto negativního trendu je vysoký kurs české měny, která v minulých měsících nebývale posilovala. To se promítlo do vývozu, na němž firmy začaly méně vydělávat. České výrobky jsou pro zahraničí drahé. Koruna je tak vedle levné konkurence z Asie dalším problémem.

"Troufnu si tvrdit, že jsme udělali všechna možná úsporná opatření z hlediska nákladů, a i přesto musíme jednoznačně říci, že při současném kurzu nejsme schopni dál fungovat," uvedl jednatel společnosti Growela, která posledního října uzavře svůj závod na výrobu bot v Moravských Budějovicích.

Pleas už propustil třetinu lidí

Tradiční český výrobce prádla, společnost Pleas, zavře do konce roku pět svých pobočných závodů. Výrobu v Milevsku, Boskovicích a Lukách nad Jihlavou již podnik, uzavřel, v listopadu pak skončí i závody v Chotěboři a Čáslavi. Společnost, která na počátku roku 2008 zaměstnávala 1500 lidí, bude ve zbývajících dvou pobočkách mít pouze 950 zaměstnanců.

Přádelna Schoeller je nucena propustit desetinu, ze svých 600 zaměstnanců. Firma původně vyráběla přízi určenou k dalšímu zpracování do oděvního průmyslu. Výrobní program však vzhledem k celoevropskému útlumu obchodu přízí musela přehodnotit. Drtivá většina produkce je určena na export.

Kvůli koruně nejsou firmy konkurenceschopné

Problémy výrobního sektoru se dotýkají i dodavatelských firem. Výrobce pletacích strojů Uniplet plánuje pokračovat v propouštění, které započal již v pololetí - tehdy firmu opustila stovka zaměstnanců. Dalších 95 zaměstnanců firma propustí na přelomu října a listopadu.

"Snižovali jsme náklady, dál jsme vyvíjeli nové stroje. Ale ceny na zahraničních trzích jsou bohužel dané a nikoho nezajímá, že je koruna silná," uvedl Voldřich. Podle něj během posledních dvou let klesly kvůli kurzovým ztrátám tržby za jeden prodaný stroj skoro na polovinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám