Hlavní obsah

Tesco v Británii omezí kvůli brexitu prodej toaletního papíru a mýdla

Novinky, drk, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský řetězec Tesco kvůli blížícímu se odchodu Spojeného království z Evropské unie (EU) uvalil na některé produkty nákupní limity. Nově si tak zákazníci můžou koupit maximálně jedno balení toaletního papíru a tři balení vajíček, rýže, či mýdla. Dodávky zboží také komplikuje uzavření země od zbytku Evropy kvůli nálezu nové mutace koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Vykoupené regály v anglickém Tesku

Článek

Rozhodnutí oznámilo Tesco v hromadném emailu zákazníkům, na který upozornil deník Daily Mirror. Údajně se chce vyvarovat situaci, že by na část obyvatel některé produkty nezbyly.

Vedení řetězce varuje před hysterií a vyzývá zákazníky, aby „nakupovali jako normálně”.

Několik supermarketů se totiž v posledních dnech muselo potýkat s prázdnými regály. Zboží vykoupili Britové obávající se takzvaného tvrdého brexitu – odchodu Británie z EU bez schválené obchodní dohody. EU zatím na požadavky premiéra Borise Johnsona nepřistoupila.

Podle nových pravidel si smí Britové v Tesku nakoupit maximálně jedno balení toaletního papíru, tři balení mýdla, tři krabičky rýže a tři plata vajíček.

A to není všechno. Už od září platí také kvóty na nákup mouky, těstovin, plenek a antibakteriálního gelu.

Cla i nová mutace

Sdružení britského maloobchodu (BRC) uvedlo, že brexit bez dohody by znamenal cla na dovoz potravin z EU v průměrné výši přesahující 20 procent. Například by šlo o 48procentní clo na dovoz mletého hovězího, dále o dovozní přirážku ve výši 16 procent na salátové okurky, 10 procent na hlávkový salát a devět procent na rajčata.

„Musí být docela těžké teď Johnsona obhajovat,” napsal na Twitteru novinář Kevin Maguire. Ten připomněl, že zastánci brexitu tvrdili, že nedostatek zboží ani panické nákupy nehrozí.

Dalším problémem v zásobování jsou v posledních dnech komplikace na hranicích mezi Británií a Francií, které jsou způsobeny objevením nové mutace koronaviru. Francouzská strana kvůli tomu odmítla tisíce kamionů vpustit na své území.

Kamiony už mohou z Británie, čeští řidiči se stejně do Vánoc vrátit nestihnou

Koronavirus

Další omezení zřejmě přijdou

Jižní část Anglie a hlavní město Spojeného království se v současnosti nachází ve čtvrtém stupni karantény. Otevřeny jsou pouze obchody s nezbytným zbožím.

Britové začali v reakci na zavření hranic vykupovat supermarkety, tvoří se fronty

Ekonomika

Hlavní poradce vlády pro vědu Patrick Vallance ale upozornil, že se nová mutace viru šíří velmi rychle, a bude tak potřeba přistoupit ještě k tvrdším restrikcím.

Skotsko tlačí na Johnsona, aby kvůli mutaci viru prodloužil přechodné období

Evropa

Podle některých britských politiků by byl odchod Británie z EU bez dohody teď v průběhu druhé vlny epidemie nebezpečný. Podle skotské první ministryně Nicoly Sturgeonové je řešením prodloužit přechodné období a pokračovat ve vyjednávání o pobrexitových vztazích příští rok. To však Downing Street odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám