Hlavní obsah

Téměř 300 korun na hodinu. V Německu navýšili minimální mzdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimální hodinová mzda v Německu se od října zvýší z nynějších 9,82 na 12 eur (téměř 300 Kč). To představuje nárůst zhruba o 22 procent. V pátek o tom rozhodla dolní komora německého parlamentu, která schválila návrh zákona předložený ministrem práce Hubertusem Heilem.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Zasedání Bundestagu v Berlíně.

Článek

Spolková vláda toto zvýšení schválila již v únoru. Kancléř Olaf Scholz před loňskými parlamentními volbami učinil z minimální hodinové mzdy 12 eur svůj ústřední slib.

Návrh zákona podle agentury DPA vychází z toho, že v současnosti více než šest milionů pracovníků v Německu pobírá mzdu nižší než 12 eur za hodinu. Heil upozornil, že ze zvýšení minimální mzdy budou těžit zejména ženy a obyvatelé východní části Německa. Pro mnohé bude podle něj tento krok zřejmě znamenat nejvýraznější nárůst mzdy v životě.

Spolkový svaz zaměstnavatelů (BDA), který reprezentuje podniky ze všech odvětví německé ekonomiky, ale zvýšení minimální mzdy kritizuje. Podle prezidenta svazu Rainera Dulgera federální vláda svým postupem porušuje dohody sjednané v roce 2015.

Inflace v Německu se blíží osmi procentům, je nejvyšší od 70. let

Ekonomika

V České republice v současnosti činí minimální mzda 16 200 Kč měsíčně, respektive 96,40 Kč za hodinu. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) požaduje kvůli vysoké inflaci zvýšení minimální mzdy od července o 2000 korun, tedy o 12 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám