Hlavní obsah

Temelín bude mimo provoz, vymění palivo i na prvním bloku

Právo, ch

Jaderná elektrárna Temelín (JETE) bude od pátečního večera mimo provoz. Technici začnou měnit část paliva v prvním bloku a kontrolovat turbínu i bezpečnostní systémy. Druhý blok je odstavený od 3. června.

Foto: Marek Sviták/JETE

Během odstávky vyvezou technici do skladu čtyři kontejnery s použitým palivem.

Článek

Na druhém bloku je aktuálně už zavezeno nové palivo a zbývá provést závěrečné zkoušky.

„Od jejich výsledku se bude odvíjet start reaktoru, kterému ale musí ještě předcházet povolení od SÚJB. Jednička začne snižovat výkon v pátek večer a následně dojde i k odpojení turbogenerátoru od přenosové soustavy. První dva dny zařízení chladne, naplno se pak odstávkové práce rozběhnou od pondělí a budou trvat do poloviny listopadu,“ informoval v pátek odpoledne Právo mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Podotkl, že vůbec poprvé se budou otevírat najednou všechny čtyři díly turbíny. Jde o preventivní opatření na základě výsledků kontrol turbíny druhého bloku.

Foto: Marek Sviták/JETE

Při odstávce dojde i ke kontrole všech dílů turbíny.

Celkově zahrnuje harmonogram odstávky přibližně dvanáct tisíc činností a podílet se na nich bude  kolem sedmi stovek pracovníků z šesti desítek dodavatelských firem a téměř 400 pracovníků ČEZ.

S obnovením výroby počítá elektrárna začátkem září. Jak mluvčí zdůraznil, ani jedna z odstávek nebude mít vliv na dodávky elektřiny. Obě byly s předstihem nahlášené a navíc v létě je nižší spotřeba a chybějící výkon ČEZ pokryje jinými zdroji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám