Hlavní obsah

ČEZ požádal o posouzení dopadu stavby nových bloků Dukovan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost ČEZ požádala ministerstvo životního prostředí (MŽP) o posouzení vlivů případné výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech na životní prostředí. Firma předala ministerstvu dokumenty potřebné pro spuštění procesu EIA, řekl ve středu mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

"ČEZ je připraven dodat MŽP veškeré informace, které bude pro vyhodnocení vlivu případné výstavby dvou nových bloků v Dukovanech potřebovat. Na základě zkušeností lze očekávat, že dokončení procesu EIA může trvat i několik let," uvedl Bezděk.

Účelem procesu EIA je zjistit, popsat a komplexně vyhodnotit předpokládané vlivy připravovaných záměrů na životní prostředí a veřejné zdraví ve všech rozhodujících souvislostech.

"Proces EIA probíhá v zákonem definovaných případech, a to vždy dříve, než jsou získána všechna potřebná povolení a než se započne s vlastní realizací záměrů," uvedl mluvčí.

Státní koncepce s jádrem počítá

Evropská energetika podle něj prochází obdobím změn a nejistot a ČEZ chce být připraven na všechny varianty budoucího vývoje.

Aktualizovaná státní energetická koncepce, kterou vláda schválila loni v květnu, a navazující Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky, schválený na počátku června 2015, počítají s jádrem jako s významným zdrojem elektrické energie, který má zajistit energetickou soběstačnost České republiky a spolehlivost dodávek koncovým odběratelům. Energetický mix doplňují obnovitelné zdroje a klasické elektrárny.

Související témata:

Foto: Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Vzhledem k dobrému technickému stavu čtyř bloků Dukovany lze podle ČEZ předpokládat jejich bezpečný a spolehlivý provoz minimálně do roku 2035. Poté by následovalo jejich postupné odstavení. Projekt jednoho až dvou nových bloků v lokalitě Dukovany primárně nahradí současné bloky.

Reklama

Související články

ČEZ chce miliardy za odstávky Dukovan

Energetická firma ČEZ chce po společnosti Škoda JS miliardy korun za škody způsobené několikaměsíčními odstávkami v Jaderné elektrárně Dukovany. Uvedl to...

Výběr článků

Načítám