Hlavní obsah

Tajným kontům ve Švýcarsku odzvonilo. S EU dohodlo konec bankovního tajemství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie ve středu podepsala se Švýcarskem dohodu o daňové transparentnosti. Ta bude pro obyvatele EU znamenat od roku 2018 konec švýcarského bankovního tajemství a znemožní jim ukrývat na účtech v této alpské zemi nezdaněné peníze, napsala agentura AFP.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Na problém černých kont nedávno upozornil i skandál švýcarské pobočky banky HSBC.

Článek

EU a Švýcarsko si podle dohody budou od roku 2018 automaticky vyměňovat informace o bankovních účtech svých obyvatel.

„Dnešní dohoda ohlašuje novou éru daňové transparentnosti a spolupráce mezi EU a Švýcarskem. Je to další úder namířený proti daňovým podvodníkům a další krok ke spravedlivějšímu zdanění v Evropě," uvedl eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Členské státy EU budou díky dohodě každoročně dostávat údaje o účtech svých daňových poplatníků u švýcarských bank. Informace budou zahrnovat například jméno, adresu, datum narození a stav konta. Moscovici v současnosti pracuje na podobných dohodách s Andorrou, Lichtenštejnskem, Monakem a San Marinem. Jejich podpis se očekává ještě v letošním roce, napsala agentura DPA.

Češi měli u švýcarské HSBC 2,5 miliardy

Na téma černých kont s nezdaněnými penězi ve Švýcarsku nedávno upozornil skandál švýcarské větve britské banky HSBC.

Na jejích účtech ukrývali klienti z celého světa v letech 2006 a 2007 podle mezinárodního sdružení investigativních novinářů pět biliónů korun. Ve stejném časovém období bylo v bance HSBC 208 účtů spojených nějakým způsobem s Českou republikou. Uloženo na nich bylo asi 2,5 miliardy korun.

Konkrétní jména českých majitelů účtů se neobjevila, unikl ale seznam 25 Slováků, na kterém figurovali podnikatelé, lidé spojení s politikou i slavní sportovci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám