Hlavní obsah

Švédsko nabídlo, že ČR půjčí nové gripeny

Novinky, nek, Právo
PRAHA

Švédská vláda oficiálně nabídla České republice, že zapůjčí jejím vzdušným silám 14 zcela nově vyrobených nadzvukových letadel Gripen, a to za cenu, která je v mezích stanoveného rozpočtu vyčleněného českou stranou pro přechodné řešení situace kolem vojenského letectva. Oznámil to v pondělí v Praze švédský velvyslanec Harald Fälth.

Foto: Magda Doležalová
Článek

Velvyslanec Fälth tak potvrdil sobotní informace Práva, že stockholmská vláda nabízí za cenu v limitu plánovaných financí nikoli použité, nýbrž čerstvě vyrobené stroje.

Má jít o dvanáct jednomístných a dva dvoumístné gripeny, a to včetně kompletní podpůrné infrastruktury. "Po celou dobu zápůjčky, ať už by šlo o pět či deset let, nevzniknou české straně žádné další náklady. Cena zahrnuje veškeré provozní náklady a výdaje na údržbu. České vzdušné síly by dodaly jen palivo a své příslušníky," ujistil velvyslanec.

Ofsety v hodnotě 150 procent kontraktu

Výslednou cena by se podle něj mohla ještě "výrazně" snížit, pokud by se česká strana rozhodla nevyužít švédské nabídky financování transakce. Toto případné úvěrování švédskou vládou je volitelnou součástí celé nabídky, přičemž by šlo o kredit s nižší úrokovou mírou než je obvyklé.

"Nabízené financování nevyžaduje žádné platby předem, ani neobsahuje žádné skryté náklady. Nebude třeba ani koruny navíc," dodal Fälth. Případný úvěr by byl v českých korunách, čímž by pro českou stranu nevzniklo žádné kursové riziko.

Švédská strana - konkrétně partnerské společnosti projektu Saab a BAE Systems - je odhodlána podpořit svou nabídku také tzv. ofsetovými programy v hodnotě 150 procent celkové kontraktační ceny.

Reklama

Související články

Česko bude chránit 12 starých stíhaček

Armádní piloti se nových nadzvukových strojů jen tak nedočkají. Nejprve jim byly slibovány nové gripeny, nyní je vše opět jinak. Český vzdušný prostor bude...

Švédsko asi nabídne nové gripeny

Členové komise, která má posoudit nabídky pěti zemí na prodej či pronájem 14 stíhaček pro českou armádu, se nejspíš podivili, když včera otevřeli obálku...

Výběr článků

Načítám