Hlavní obsah

Švédsko asi nabídne nové gripeny

Novinky, Oldřich Danda, Právo
PRAHA

Členové komise, která má posoudit nabídky pěti zemí na prodej či pronájem 14 stíhaček pro českou armádu, se nejspíš podivili, když včera otevřeli obálku zaslanou Švédskem. To totiž podle všech indicií a informací Práva nabídlo České republice nové stíhačky. Spojené státy, Nizozemí a Belgie nabízí letouny F-16, Kanada stroje F/A-18

Článek

Armáda přitom žádala 12 jednomístných a dvě dvoumístná letadla starší výroby, protože peníze, které ČR nabízí (1,5 miliardy korun ročně) by na nákup nových stíhaček nestačily. Částka je nepřekročitelná i v případě, že by Česko dostalo nové letouny.

Dodavatel by si tím ale velmi zvýšil šance v plánovaném tendru za desítky milard korun na další dvě desítky stíhaček, který má přibližně po pěti až deseti letech, tedy nejpozději v roce 2015, definitivně vyřešit vybavení českého letectva na desetiletí dopředu.

Nové stroje by byly požehnáním

Variantu, že Švédové přijdou s nabídkou nových strojů, označil za vysoce pravděpodobnou i zdroj Práva, který je do obchodu zasvěcen. České letectvo by tak získalo stíhačky (JAS-39), které si nedávno koupila v komerčním tendru maďarská armáda, či stroje, jež nabídlo Švédsko do jednotek rychlého nasazení NATO.

Na možnou nabídku nových gripenů upozornil už článek z poloviny října, který se objevil v odborném časopisu o letectví Flight International a který popisuje situaci okolo nákupu stíhaček pro českou armádu. Autor článku se v něm zeptal zaměstnance švédské firmy FMV, která by Švédsko v obchodu s ČR zastupovala, zda je možné, že české obraně nabídnou i nové gripeny. "V tomto bodu není nic vyloučené," zněla odpověď.

Jasno bude až v pondělí

Na to, že Švédsko se chystá svou nabídkou překvapit, ukazuje i fakt, že s podrobnostmi nabídky chce veřejnost seznámit švédské velvyslanectví až v pondělí a neučinilo to přímo na včerejší tiskovce, jak to udělali zástupci ostatních států.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve hře o stíhačky pět nabídek

Komise, která má za úkol doporučit české vládě nejlepší návrh na dodání 14 starších nadzvukových stíhaček pro české letectvo, má k dispozici pět variant....

Výběr článků

Načítám