Hlavní obsah

Švédsko koupí desítky gripenů nové verze E/F 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédský parlament v úterý schválil nákup čtyřiceti až šedesáti letadel gripen. Jde o novou generaci JAS-39 E/F, uvedla agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrátor nové generace stroje JAS-39 Gripen

Článek

Pro nákup zvedlo ruku 264 poslanců, 19 jich bylo proti a 18 se zdrželo, upřesnila DPA. Výrazně většinový souhlas podle ní svědčí o tom, že si vládní koalice pravého středu dokázala zajistit podporu opozičních sociálních demokratů. Proti rozhodnutí zakoupit nová bojová letadla se postavily opoziční Levicová strana a Zelení.

Švédsko může objednávku nových gripenů ještě do konce roku 2014 stornovat, kdyby o 20 gripenů nové generace neprojevilo zájem Švýcarsko ani další země. V současnosti využívají tyto švédské bojové letouny také Jihoafrická republika, Česká republika a Thajsko.

Dodávky nového typu od roku 2018

Švýcarsko oznámilo v listopadu 2011 předběžné rozhodnutí pořídit si 22 stíhaček gripen. To bylo hodnoceno jako úspěch pro švédský Saab a nezdar pro konkurenční stroje Rafale od francouzského výrobce Dassault a pro letouny Eurofighter, nabízených koncernem EADS. Nákup gripenů byl ale ve Švýcarsku vnímán jako sporný, protože byl vázán na nákup 40 až 60 gripenů nové generace ze strany švédského letectva.

Podle dosavadních plánů chce Saab první stroje gripen nové verze E/F začít dodávat v roce 2018. Počínaje rokem 2023 mají být plně schopné nasazení.

Pronájem 14 švédských stíhaček za 19,6 miliardy korun schválila česká vláda v roce 2004, smlouva o pronájmu vyprší na konci roku 2014. Česká vláda musí o jejím případném prodloužení rozhodnout do konce prvního čtvrtletí příštího roku, do kdy platí aktuální švédská nabídka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám