Hlavní obsah

Švédi sníží daně firmám

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédsko příští rok sníží daň z příjmů firem z 22 na 21,4 procenta, od roku 2021 pak na 20,6 procenta. Podle agentury Reuters to ve středu oznámila sociálně demokratická ministryně financí Magdalena Anderssonová. Korporátní daň se tak ve Švédsku dostane pod průměr EU. Švédská vláda chce krokem povzbudit podnikání v zemi.

Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures, Profimedia.cz

Sociálně demokratická ministryně financí Magdalena Anderssonová oznámila snižování daní firmám.

Článek

„Tento krok pomůže malým a středním firmám, kde dojde k vytvoření množství nových pracovních míst,“ uvedla Anderssonová na tiskové konferenci.

Agentura Reuters připomněla, že sociální demokratka působí jako ministryně v menšinové levicové koaliční vládě se Zelenými a že zemi již v září čekají volby.

Anderssonová slíbila, že daňový systém bude napříště transparentnější a vedle snížení sazby dojde i ke zrušení různých výjimek. Od ledna příštího roku daň klesne nejprve na 21,4 procenta, na začátku roku 2021 se pak sníží na 20,6 procenta.

Průměrná korporátní daň v EU je v tuto chvíli 21,5 procenta, v Česku platí sazba daně z příjmů právnických osob 19 procent. Švédsko daně firmám postupně snižuje již od roku 2009, kdy sazba činila 28 procent a patřila k nejvyšším v evropské osmadvacítce. V tuto chvíli firmy státu odvádějí 22 procent z příjmů.

Švédi od 90. let reformují 

Švédsko je dlouhodobě považováno za zemi s poměrně vysokým zdaněním. Nicméně pokud jde o odvody, kterými je zatížena práce, podle studie OECD jsou na tom Švédi stále lépe než Češi. Češi odvádějí ze mzdy 43 procent, zatímco Švédi 42,8 procenta. Průměr OECD je 36 procent. [celá zpráva]

Švédsko od začátku devadesátých let provedlo řadu důležitých reforem, včetně důchodové, která kombinuje inovativní veřejný systém virtuálních účtů s povinným druhým fondovým pilířem. Podle aktuálního žebříčku organizace Heritage Foundation je Švédsko zemí s 15. nejvyšší ekonomickou svobodou na světě. Česko se umístilo na 24. příčce.

Reklama

Související témata:

Související články

Švédům hrozí, že budou bez peněz

Švédsko hraje ve světě prim v bezhotovostních platbách. Kartou, čipem nebo převodem se tam provádí 60 procent všech transakcí. V důsledku toho je v oběhu...

Výběr článků

Načítám