Hlavní obsah

Svah pod novou D8 se hýbe, provoz bude omezen. Nechceme nikoho ohrozit, tvrdí šéf ŘSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslední úsek dálnice D8 přes České středohoří se v sobotu otevře s omezením. Provoz na estakádě u Prackovic bude sveden na jeden ze dvou mostů. V České televizi to v pátek řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Kroupa. Důvodem je posun masivu pod estakádou, což ukázala čerstvá měření.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Estakáda D8 u Prackovic, kde pracuje podloží. Bude se tak jezdit jen po levém mostě.

Článek

Podle Kroupy výsledky měření za posledních 24 hodin ukázaly, že masiv začal reagovat na zrychlené stavební práce v posledních měsících. „V hloubkách 18 až 20 metrů pod povrchem dochází k posunům, řekl Kroupa k náspu u prackovické estakády.

ŘSD chce podle něj sledovat, jestli se místo neovlivní provozem. Proto řidiči budou jezdit jen levým mostem v režimu 1 1. „Nic se neděje,” uklidňuje Kroupa. Omezení bude zhruba dvoukilometrové.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz a ČTK

Výstavba dálnice D8

„Nechceme dovolit jakákoliv možná pochybení. Abychom neohrozili kohokoliv, tak na tu mostní estakádu zatím nebudeme pouštět provoz. A budeme dál sledovat ten masiv a čekat, až se ta situace uklidní,” řekl Kroupa. Dodal, že ŘSD zatím nedokáže odhadnout, jak dlouho bude masiv pod estakádou reagovat. Podle něj se bude nadále měřit i monitorovat.

„Pokud se mám rozhodnout mezi bezpečností občana a tím, jestli zprovoznit dílčí kousek, tak raději volím bezpečnost občana,” sdělil Kroupa. Pokud by se něco dělo, tak by se most mohl posunout a mohl by tam podle Kroupy vzniknout „schodek“ do kterého by řidiči mohli najet.

Letecké záběry stavebních prací na D8 z 19. říjnaVideo: Novinky

Před nestabilním podložím nového úseku dálnice D8 varoval již v listopadu geolog  z Akademie věd ČR Vladimír Cajz. Nebezpečí na stavbě dálnice D8 přes České středohoří nejsou podle něj vyřešena. [celá zpráva]

Mluvčí ŘSD Jana Rýdl dokonce mluvil o tom, že prackovická estakáda vydrží sto let. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám