Hlavní obsah

Strojvůdci chtějí v březnu stávku, vlaky se nerozjedou

Právo, Novinky, hčk, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po zdravotnících plánují stávku i strojvůdci. Začátek stávky je naplánován na čtvrtek 16. března. Všechny vlaky se mají zastavit nejméně na jednu hodinu. Strojvůdci jsou nespokojení s jedním paragrafem v novém Zákoníkem práce, jenž by podle nich při vyjednávání kolektivních smluv zvýhodnil konkurenční odboráře kolem Jaromíra Duška.

Článek

"Stávka bude nejméně hodinová, možná i několikahodinová. Je to zatím výstražná stávka. Nevylučujeme, že pak se změní na normální," řekl  ve čtvrtek mluvčí Federace strojvůdců Libor Poláček. Zdůraznil, že stávka není "proti někomu" , ale "na obhajobu ústavních práv".

Prezident federace Petr Čechák řekl, že je třeba zvážit čas stávky - zda bude o půlnoci, v šest ráno nebo jindy, a také harmonogram případných dalších akcí.

Na železnici působí několik odborových svazů. Odboráři mezi strojvůdci jsou odpůrci Odborového sdružení železničářů předsedy Duška, které je v tomto sektoru největší.

"Podle představ vedení Českomoravské komory odborových svazů, předsedy Odborového sdružení železničářů Duška, ale i dalších odborových bossů by menší a hlavně profesní odborové svazy měly být odstaveny na vedlejší kolej a dostat se do pozice pouhých zájmových spolků bez reálného významu," prohlásil za strojvůdce Poláček. 

"Stávka strojvedoucích, jež zastaví provoz na železnici, bude první z připravovaných protestních akcí (další mohou v případě potřeby následovat), které upozorní na nutnost dodržovat ústavní práva zaručená všem občanům této země," uvedl Poláček. "Žádná skupina zaměstnanců anebo odborová organizace nesmí být zvýhodněna na úkor jiných, vysvětlil mluvčí strojvůdců jejich hněv. 

Vedení Českých drah se stávka nelíbí

Plánovaná stávka strojvůdců je trnem v oku managementu ČD. "Vedení Českých drah se zcela distancuje od takovéto případné výstražné stávk," sdělil Novinkám mluvčí ČD Aleš Ondrůj. "Její důvody se nikterak netýkají kolektivního vyjednávání či jiných vztahů mezi zaměstnanci a zaměstnavatelem," uvedl mluvčí. 

Anketa

Měli by kvůli Zákoníku práce strojvůdci stávkovat?
ano
31,1 %
ne
68,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3316 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám