Hlavní obsah

Středoamerické Belize stojí před krachem

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středoamerickému státu Belize vážně hrozí, že se dostane do formální platební neschopnosti. Informoval o tom server BBC s tím, že země nevyrovnala dluhopisy ve výši 23 miliónů dolarů (asi 460 miliónů korun) splatné v pondělí.

Foto: Profimedia.cz

Mayská žena z Belize, státu na východním pobřeží Střední Ameriky.

Článek

Vláda má sice stále 30denní lhůtu na splacení dluhů, jak ale uvedla, je nepravděpodobné, že by se tak stalo. Premiér Dean Barrow se nechal slyšet, že vláda nemá peníze na vyrovnání tohoto závazku.

Věřitelé obviňují Belize, že se snaží vynutit si restrukturalizaci dluhu v „řeckém stylu“, a to ve výši 550 miliónů dolarů. Částka představuje polovinu veřejného dluhu, který činí přes miliardu dolarů (přes 20 miliard korun). Věřitelé by tak mohli přijít až o 45 procent z hodnoty držených dluhopisů, uvedla agentura Reuters. Výrazně by se posunula i jejich splatnost.

Belize je značně závislé na turistickém ruchu. Příjmy země zvedají turisté z Evropy i ze Spojených států, ovšem globální finanční krize jejich počet značně snížila. Na zadluženosti země se podepsalo i nedávné zestátnění některých společností, jako například Belize Telemedia nebo Belize Electricity.

Měna Belize – belizský dolar – je navíc pevně svázána s americkým dolarem, což nedává příliš možností pro rozvoj vlastní konkurenceschopnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám