Hlavní obsah

Stavebnictví zpomalilo růst, produkci brzdí pozemní stavitelství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební výroba v Česku zpomalila růst a v březnu meziročně vzrostla o 8,2 procenta. V únoru přitom byl růst 18,9 procenta. Meziměsíčně byla stavební produkce nižší o 3,7 procenta. Ukázala to nová data Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Novinky

Stavební produkce

Článek

„Stavební produkce v březnu zpomalila meziroční tempo růstu a meziměsíčně po více než půl roce klesla. Růst brzdilo zejména pozemní stavitelství, produkce inženýrských staveb dále rostla dvouciferným tempem,“ řekla v pondělí Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby.

Produkce v pozemním stavitelství, což je stavba bytových i nebytových budov, se oproti loňskému březnu zvýšila o 6,2 procenta. Produkce inženýrského stavitelství, tedy stavby cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, meziročně vzrostla o 14,7 procenta.

Lidé se stále hrnou do drahých hypoték. Přitom se vyplatí počkat

Ekonomika

Stavební úřady vydaly v březnu 7910 stavebních povolení, meziročně o 6,1 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 47,1 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostla o 28,6 procenta.

V březnu počet zahájených bytů meziročně vzrostl o 44,7 procenta na 4196 bytů, naopak počet dokončených bytů meziročně klesl o 3,4 procenta na 3304 bytů.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se v březnu meziročně zvýšil o 1,2 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 13,3 procenta, a to z důvodu vyplacení mimořádných odměn, uvedli statistici.

Reklama

Výběr článků

Načítám