Hlavní obsah

Stavební spoření zlomilo rekord - uzavřeno 2,5 miliónu smluv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Loňský závěrečný nápor klientů na stavební spořitelny potvrdil odhad ekonomů, že počet uzavřených smluv bude rekordní. Za celý loňský rok obyvatelé ČR uzavřeli 2,485 miliónu nových smluv, včetně navýšení cílových částek u již existujících. Je to nejvíce v desetileté historii stavebních spořitelen.

Foto: TIC Velké Pavlovice
Článek

V předchozích dvou rekordních letech uzavřely spořitelny vždy zhruba o milion smluv méně, tedy kolem 1,5 miliónu. Jen v posledním loňském měsíci ale uzavřely přes 811 tisíc smluv. Stavební spoření má tak nyní kolem 6,5 miliónu Čechů.

Všichni ekonomové se shodli, že za zájmem občanů stojí především omezení státní podpory, které odsouhlasila loni vláda. Pro stát se totiž stala podpora stavebního spoření příliš velkou zátěží. V posledních dvou letech vyplatil lidem vždy přes deset miliard korun. Proto se vláda rozhodla výhodné podmínky omezit a zkrátit například státní podporu ze 4,5 na maximálně 3 tisíce korun.

Paradoxně ale právě zkrácení podpory přijde příští rok státní pokladnu dráž. Většina lidí si zajistila výhodnější podmínky tím, že uzavřela smlouvy do konce loňského roku.

Podle odhadů by tak měl stát letos vyplatit na podporách přes 16 miliard korun. Úspory by se tak měly projevit až v následujících letech. Do roku 2013 chce stát ušetřit přes 60 miliard korun.

Banky půjčily 30 miliard

Rekordní byly loni pro stavební spořitelny také poskytnuté úvěry. "Hranice 131 tisíc úvěrů poskytnutých v roce 2002 byla loni překonána již v říjnu," řekl ČTK tajemník asociace stavebních spořitelen Jan Pátek. Do konce listopadu stavební spořitelny půjčily 30 miliard, za rok 2002 to bylo o osm miliard méně.

"Dá se očekávat, že s ohledem na situaci na trhu s nemovitostmi a úrokovou situaci bude dynamika růstu úvěrů v následujícím období pokračovat ještě v zesílené míře," dodal Pátek.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavební spoření zažilo rekordní rok

Stavební spoření loni lámalo rekordy. Podle údajů stavebních spořitelen by se počet nově uzavřených smluv mohl přiblížit dvěma miliónům, což je nejvíce...

Výběr článků

Načítám