Hlavní obsah

Stavba golfového hřiště v Ostravě stojí, stát neuhasil haldu

Právo, den
Ostrava

Už letos se mělo na haldě v Ostravě-Hrabůvce otevřít zbrusu nové golfové hřiště, k dispozici měly být i nové trasy na běžky a pro bruslaře. Nic z toho se ale zatím nekoná.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Podle generálního ředitele společnosti Vítkovice Machinery Group Jana Světlíka proto, že stát projekt už přes pět let blokuje tím, že stále neudělal sanaci haldy. Ministerstvo financí s tímto ale nesouhlasí a tvrdí, že projekt na likvidaci termických procesů uvnitř haldy Hrabůvka dostalo od firmy až loni.

„Ministerstvo financí nám zařízlo uhašení haldy, tedy staré ostravské ekologické zátěže. Dá se říct, že vlastně pět let jsou naše projekty na proměnu haldy zablokované. Na hořící haldě nemůžeme začít stavět, nikdo nám nedá stavební povolení,“ sdělil Právu Světlík s tím, že se ale nevzdávají a doufají, že ministerstvo brzy své stanovisko přehodnotí.

Stavba z peněz firmy, úprava pozemku je na státu

„Ministr Kalousek náš projekt několikrát shodil ze stolu, čemuž jsme nerozuměli, jelikož jde přece o odstranění staré ekologické zátěže v Ostravě. Dokonce jsme kvůli tomu i projekt na sanaci předělali. Původní technologie na uhašení haldy totiž měla stát 500 miliónů korun, v novém projektu už vyjde na 70 miliónů korun. Celý projekt sanace haldy by tak měl vyjít kolem 300 miliónů korun, ale dvě a půl miliardy,“ vysvětloval Světlík.

Golfové hřiště a trasy pro běžkaře i bruslaře již bude společnost stavět z firemních peněz. „Ale úprava pozemku je na státu. Ten se musí postarat,“ zdůraznil Světlík.

Ministerstvo se brání

Tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek včera Právu řekl, že společnost Vítkovice projekt na řešení důsledků důlní a hutnické činnosti na haldě Hrabůvka předložila státu teprve na konci roku 2012. „Ministerstvo financí tedy zásadně odmítá, že by blokovalo proces přípravy a realizace této zakázky,“ sdělil Šrámek a dodal, že v současnosti ministerstvo připravuje zadávací řízení této veřejné zakázky, které bude zřejmě zahájeno v průběhu čtvrtého čtvrtletí roku 2013.

Ostravská halda Hrabůvka je velká 98 hektarů a v nejvyšším bodě je vysoká 27 metrů. Její vznik se datuje rokem 1890, od počátku zde byl ukládán odpad ze všech provozů Vítkovic a také byla využívána pro částečné odvalování hlušiny z dolů.

Společnost Vítkovice plánuje pro golfové hřiště využít jen svrchní část haldy, v dalších částech mají vzniknout již zmíněné stezky pro běžky, bruslaře, ale také pro cyklisty. Značnou předností nového hřiště má být jeho umístění přímo uprostřed města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám