Hlavní obsah

Státní zaměstnanci si vymohli vyšší 14. platy

Právo, Novinky, ČTK, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tři ministři za ČSSD se v sobotu dohodli se zástupci odborů veřejné sféry na výši 14. platů. Měly by tvořit 25 procent běžného platu. Vláda původně navrhovala 14. platy ve výši 10 procent, odbory chtěly až 40 procent. Návrh musí projít hlasováním ve vládě.

Foto: Grimmová Radka

Mistrovství České republiky 2016, Žďár nad Sázavou

Článek

Kromě premiéra Stanislava Grosse se schůzky účastnil i ministr financí Bohuslav Sobotka a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.  "Členové vlády za sociální demokracii se pokusí tento návrh v nejbližší době zrealizovat tak, aby bylo vydáno příslušné vládní nařízení, které k tomuto musí být vydáno," uvedl Gross.

"Když beru v úvahu, že jsme ještě před 14 dny byli na pozici 15 procent, tak tento výsledek s ohledem na omezenosti a problémy státního rozpočtu považuji za relativní úspěch," řekla mluvčí odborových svazů veřejné správy a služeb Alena Vondrová.

Podle ní chtěly odbory na jednání to, aby byly 14. platy ještě o pět procent vyšší. "Ukázalo se to však jako nereálné," dodala.

Zvýšení z ušetřených peněz

Podle něj půjde na vyšší 14. platy částka, kterou se letos podaří ušetřit z rozpočtu. Přibližně to bude 1,5 miliardy korun. Schválený rozpočtový schodek se vyvíjí lépe, než si vláda představovala a výše 115 miliard zřejmě nedosáhne. "Ušetřené" peníze by tedy ráda použila právě na požadavky odborů.

Jedním z nevyčerpaných rozpočtových plánů, budou například výdaje na arbitráže. Zemi budou stát méně, než předpokládala.

Třinácté a čtrnácté platy zavedl stát v roce 1995, aby státním zaměstnancům přilepšil. V loňském roce tvořily například polovinu běžného platu. Letos měly být oba platy jen desetiprocentní.

Od příštího roku budou platy, pro které není v roce žádný měsíc, rozpuštěny jako odměny do běžných platů.

Reklama

Výběr článků

Načítám