Hlavní obsah

Státní lesy kvůli kůrovcové kalamitě nabídnou těžařským firmám ukončení smluv bez sankcí

Právo, Ludmila Žlábková

Stát společně se státními lesy hodlá obnovit rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou na trhu surového dřeva, a tak vytvořit prostor pro zpracování dříví z kůrovcových či živelných kalamit. Ve středu to v Hradci Králové oznámil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Státní podnik Lesy České republiky (LČR) proto těžařským firmám nabídne předčasné ukončení kontraktů dohodou.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vláda se na tomto řešení usnesla v pondělí, a to i přesto, že bude mít zřejmě dopad na hospodářský výsledek LČR.

Krizové scénáře a opatření už přijaly také vlády Bavorska a Rakouska. České ministerstvo zemědělství v polovině září připravilo návrh na zákaz veškerých úmyslných těžeb smrku a borovice na území republiky, LČR tyto těžby zastavily již v srpnu.

Ohrožení těžařských firem

Podnik vyslal v červenci do kalamitních oblastí, zejména na severní Moravě, pomocné těžební síly z vlastních závodů. Pomáhají se zpracováním kůrovcového a kalamitního dříví smluvním partnerům, kteří ve státních lesích těží na základě pětiletých tendrů.

Generální ředitel LČR Daniel Szórád doslova řekl, že kolaps na trhu se dřevem je tak zásadní, že by mohl vést až k likvidaci těžařských firem. „Cílem je maximalizovat zpracování nahodilé těžby,“ zdůraznil Szórád avšak s tím, že prioritou zůstává pokračování spolupráce se stávajícími partnery.

Připouští však i ukončení smluvních vztahů dohodou. „Jednat o tom budeme do 9. října. Pokud dojde k ukončení smlouvy, vyhlásíme okamžitě veřejnou zakázku, abychom nalezli nové smluvní partnery a práce pokračovaly,“ uvedl Szórád. Během veřejné soutěže by podnik zadával těžby prostřednictvím veřejných aukcí.

Největší problémy na Moravě a ve Slezsku

Současné problémy v lesnicko-dřevařském sektoru souvisí s dlouhodobým oslabením smrkových porostů suchem, zejména v posledních třech letech, a následným napadením stromů škůdci, především kůrovcem a václavkou. Nejhorší je situace na severní a střední Moravě a ve Slezsku.

Před rokem 2015 se ve státních lesích běžně těžilo 1 až 2,5 miliónu metrů krychlových kůrovcového dříví. V roce 2016 kůrovci napadli 4,4 milióny metrů krychlových smrků a lesníci odhadují, že letos to bude až šest milionů, tedy zhruba polovina ročního objemu jehličnatých těžeb v zemi.

Množství kůrovcového dříví v současné době přesahuje reálné možnosti tuzemských zpracovatelských kapacit a má vážné dopady i na trh se dřívím.

Reklama

Výběr článků

Načítám