Hlavní obsah

Státní firmy a úřady povinně zveřejňují smlouvy na internetu

Novinky, Tomáš Volf

Stát a jeho úřady, kraje, obce s rozšířenou působností, státem, krajem a obcemi vlastněné firmy a veřejné vysoké školy mají od prvního července povinnost zveřejňovat všechny nově uzavřené smlouvy nad 50 tisíc korun. Smlouvy bude zveřejňovat přes 13 500 subjektů. Mezi prvními se na webu objevily smlouvy ministerstva obrany.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Uzavřenou smlouvu musí státní subjekty zveřejnit na webu smlouvy.gov.cz do 30 dnů od jejího uzavření. Nařizuje to zákon o registru smluv, který je účinný právě od 1. července.

Zveřejňování bude zatím probíhat jeden rok v testovacím období, nebudou uplatňovány sankce za nezveřejnění smlouvy. Smlouvu může zveřejnit kterákoli ze smluvních stran. Až po roce začne platit jednoduché pravidlo – nezveřejněná smlouva je neplatná.

„Veřejnost i samotný stát dostávají do ruky obrovsky silný kontrolní nástroj. Princip ,co není veřejné, neplatí‘ omezí manévrovací prostor podvodníkům, aniž by nějak moc komplikoval život těm ostatním,” řekl Novinkám odborník na veřejné zakázky Jiří Skuhrovec ze sdružení EconLab.

Jde o stovky miliard

„Naopak z našeho výzkumu plyne, že většina úřadů nemá ani pořádnou evidenci smluv. Pro úředníky nebo třeba pro nového starostu tak bude registr darem z nebes,” dodal.

Odhaduje, že se v registru ročně objeví smlouvy o transakcích v hodnotě až 600 miliard korun – počítáno od začátku příštího července, kdy bude zveřejnění podmínkou jejich platnosti. „Pokud registr tedy ještě poslanci nějak zásadně neokleští,“ upozornil.

I když zatím nehrozí sankce, nezveřejnění smlouvy je porušením zákona a mohlo by představovat problém například při projektech navázaných na čerpání evropských dotací, dodal expert.

ČEZ má výjimku

Podle Oldřicha Kužílka z Otevřené společnosti se tak konečně začnou zveřejňovat smlouvy, které již měly být dostupné na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. „Dotazovaní se však v praxi v řadě případů chovají tak, jako by se jich tato povinnost netýkala,“ řekl.

Výjimku mají firmy s podílem státu, které se obchodují na burze – konkrétně energetická firma ČEZ. Zveřejňování smluv se také netýká politických stran.

Mezi prvními se na webu v pátek ráno objevily faktury ministerstva obrany, města Prahy či Libereckého kraje.

Smlouvy už nyní některé státní subjekty zveřejňovaly dobrovolně na portálu veřejné správy. Ten ale nesplňuje požadavky zákona o registru smluv, proto přestal od července přijímat smlouvy ke zveřejnění. Archiv dříve zveřejněných smluv zůstal veřejně dostupný na původním místě.

Reklama

Výběr článků

Načítám