Hlavní obsah

Státní dluh klesl o 3,6 miliardy korun

Novinky, ČTK, bož

Státní dluh klesl ve druhém čtvrtletí o 3,6 miliardy na 2,416 bilionu korun. Informovalo o tom v pátek ministerstvo financí. Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh 225 900 korun.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

V prvním čtvrtletí státní dluh stoupl o 370,2 miliardy korun. Za růstem bylo především zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z 320 na 500 miliard korun kvůli dopadům pandemie a změnám daní.

Podíl státního dluhu k HDP tak klesl ke konci června na 41,4 procenta z březnových 42,4 procenta. Po očištění stavu státního dluhu o dopady předfinancování všech jeho zbývajících letošních splátek pak podíl takto spočítaného státního dluhu na HDP ke konci prvního pololetí byl 39,6 procenta.

Česko má nejvyšší květnový deficit v dějinách

Ekonomika

MF předpokládá, že celkové zadlužení na konci roku nepřekročí 42,4 procenta.

V prvním pololetí vydalo MF státní dluhopisy se splatností nad jeden rok v celkové jmenovité hodnotě 390,8 miliardy Kč při průměrném výnosu 1,3 procenta a průměrnou dobou splatnosti do osmi let.

Po započtení emisní činnosti k pátku tak ministerstvo pokrylo více než 60 procent plánované korunové potřeby financování.

Reklama

Související články

Finance prodaly dluhopisy za 13 miliard

Ministerstvo financí (MF) ve středu prodalo ve třech aukcích státní dluhopisy za 13,2 miliardy korun. Vyplývá to z údajů na internetových stránkách České...

Výběr článků

Načítám