Hlavní obsah

Česko má nejvyšší květnový deficit v dějinách

Aktualizováno

Stát prvních pět měsíců letošního roku hospodařil se schodkem 255 miliard korun. Ministerstvo financí to oznámilo v úterý. Jde o nejvyšší květnový schodek v dějinách Česka, jež vzniklo v roce 1993. Na konci loňského května činil deficit 157,4 miliardy.

Foto: Novinky

Hospodaření státu

Článek

„Pokračující protiepidemická opatření omezující ekonomickou aktivitu měla i nadále negativní dopad na daňové výnosy státního rozpočtu, jejichž pokles byl prohlubován snížením zdanění práce, kapitálu či majetku,” uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Příjmy rozpočtu činily 553 miliard korun, což je o 18,7 miliardy méně než před rokem, a výdaje dosáhly 807,9 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 78,9 miliardy.

Moody’s: Rozpočtová strategie Česka postrádá konsolidaci

Ekonomika

Inkaso daně z příjmů fyzických osob kleslo meziročně o 15,45 miliardy (o 33 procent) na 67 miliard korun. Na dani z přidané hodnoty (DPH) stát získal 108 miliard korun, což je o 2,6 miliardy (o 2,5 procenta) méně než před rokem. Výdaje na penze vzrostly o 5,3 procenta na 221,23 miliardy korun.

„Duben a květen tradičně patří k nejhorším měsícům pro státní rozpočet, což vychází z vlastností daňového inkasa a aktuálně i z průběhu pandemie. Pro druhou polovinu roku očekáváme zrychlení daňových příjmů zejména v případě nepřímých daní, které nejvíce trpí uzavřenou ekonomikou z předchozích měsíců,” uvedl ekonom Komerční banky František Táborský.

OECD výrazně zlepšila výhled růstu české ekonomiky

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám