Hlavní obsah

Stát zakázal Mittalu ucházet se o Vítkovice Steel

Právo, Novinky, ČTK, Anna Bortličková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ani stažení žalob proti firmě Osinek nepomohlo firmě Mittal Steel Ostrava k tomu, aby se mohla účastnit privatizační soutěže na prodej Vítkovice Steel. Osinek Vítkovice ovládá a podmínkou účasti v soutěži je to, aby uchazeč nebyl v soudním sporu s nabízenou společností. Privatizační komise ve středu řekla, že stažením žalob není spor vyřízený.

Foto: www.kutnahorafestival.cz

Festival se koná v pátek 7. a v sobotu 8. září.

Článek

Další žaloby podal totiž Osinek na Vysoké pece Ostrava, dceřinou firmu Mittal Steel. Chce, aby mu vrátila přeplatek téměř jednu miliardu korun za příliš vysoké ceny surového železa.

"Jsme překvapeni a zklamáni," reagoval na rozhodnutí mezirezortní privatizační komise ředitel pro fúze a akvizice Mittal Steel Company Ondra Otradovec. "Abychom vrátili jednu miliardu korun, je pro nás naprosto nepřijatelné. Za této situace nastala poslední možnost - napadnout privatizační proces a s podporou Evropské komise a soudu se pokusit privatizaci společnosti Vítkovice Steel zastavit. Není to krok populární, není to krok, který bychom dělali s radostí," prohlásil v rozhovoru s Právem.

Dodal, že skupina Mittal Steel podá oficiální stížnost u Evropské komise a zahájí arbitrážní spor mezi Nizozemskem, kde společnost sídlí, a Českou republikou. Rovněž chce požádat české soudy o vydání soudního příkazu k pozastavení privatizace Vítkovice Steel. "Na těchto krocích jsme začali ve středu pracovat," dodal. Skupina Mittal Steel bude také znovu uplatňovat nárok vůči Osinku na 350 miliónů korun. Žalobu na Osinek kvůli zmíněné částce za nezaplacené faktury za dodávky surového železa v úterý Vysoké pece Ostrava, které jsou dceřinnou firmou Mittal Steel Company stáhly. A to právě z důvodu, aby se Mittal Steel mohla zúčastnit privatizace Vítkovice Steel.

Vysoké pece původně Osinek, který je v rukou státu, žalovaly o 350 miliónů korun jako nedoplatek za dodávky železa. Osinek tvrdil, že Vysokým pecím nic nedluží, protože ceny, za které železo prodává, jsou přemrštěné. Antimonopolní úřad v minulých týdnech rozhodl, že Vysoké pece prodávají surovinu za globální tržní ceny.

Absence soudních sporů mezi zájemcem a privatizovanou firmou je podmínka privatizační soutěže, jíž se účastní 19 subjektů. Stát má strach, že by společnost, která vede soudní spor s Osinkem nebo Vítkovicemi, mohla informace, které se dozví o firmě při nahlížení do privatizačních materiálů, použít u soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám