Hlavní obsah

Stát pomůže zaplaveným památkám

Právo, Jan Chmelíček

Stát pomůže památkám, které utrpěly škody při letošních povodních. Ve čtvrtek to v Lednici na Břeclavsku potvrdili ministr financí Bohuslav Sobotka a ministr kultury Vítězslav Jandák. Přijeli se přesvědčit o stavu zámeckého parku, zaplaveného povodní.

Článek

Kvůli velké vodě se již podle zámeckého zahradníka Oty Bernarda zřítilo šest staletých stromů a zhruba stejné množství je ve špatném stavu. Do miliónů zřejmě půjdou také škody na cestách ve stodevadesátihektarovém parku. Voda zaplavila i sklepení známého Hardtmuthova minaretu a podle památkářů není vyloučeno, že ohrozí statiku této romantické stavby.

"S ministrem Jandákem jsme se dohodli, že by bylo dobře určitou část z pěti miliard vyčleněných na odstranění povodňových škod věnovat na poškozené památky. Až ministerstvo kultury škody vyčíslí, budeme jednat. Pokud jde o obnovu zdejšího parku a sanaci cest, vláda ministerstvu kultury pomůže," slíbil ministr financí Bohuslav Sobotka.

Jandák potvrdil, že na soupisu škod se pilně pracuje. "Budu ho mít na stole v pátek a hned chceme začít pracovat. Využijeme především naše rezervy, ale samozřejmě požádám o pomoc i vládu. Proto jsem už projel Západočeský a Jihočeský kraj a Vysočinu a dnes jsem v Lednici.

Škody na památkách byly v roce 2002 vyšší

Výši škod všude mapují ředitelé památkových ústavů a další odborníci, ale již nyní mohu říci, že následky povodní zatím nejsou zdaleka tak velké jako v roce 2002," řekl ministr kultury Vítězslav Jandák a dodal: "V Lednici je to zlé, povodeň postihla cenné stromy. Stavbu můžete opravit, ale zahyne-li osmdesátiletý strom, lze to jen těžko nahradit."

Při minulých velkých povodních v roce 2002 způsobila velká voda na památkách a dalších kulturních statcích škody bezmála za tři miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám