Hlavní obsah

Stát podepsal s OKD smlouvu na sedmisetmiliónovou půjčku

Praha
Aktualizováno

Stát v pondělí prostřednictvím ministerstva financí (MF) uzavřel s těžební společností OKD smlouvu na úvěr 700 miliónů korun. Půjčka je podmíněna reorganizací zadlužené firmy, o které věřitelé OKD rozhodli minulý týden. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo financí.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Sídlo těžební společnosti OKD v Karviné

Článek

O pomoci firmě formou půjčky podmíněné reorganizací rozhodla vláda na konci července. [celá zpráva]

První část půjčky by firma měla dostat podle MF do dvou až tří dnů. Formálně půjčku poskytne společnost Prisko, kterou vlastní MF. Rozhodnutí kritizovala pravicová opozice, podle ní půjde o dar.

MF očekává, že žádost o čerpání první části půjčky dostane v úterý. Následně uvolní 150 miliónů korun. "Čerpání půjčky bude probíhat na základě přísného posuzování odůvodněnosti potřeby takového čerpání," uvedlo MF.

Součástí smlouvy jsou zajišťovací dokumenty, které Prisku umožňují v případě neplnění stanovených závazků ze strany OKD, uspokojit svou pohledávku. Úvěrovou smlouvou postupně doporučili prozatímní věřitelský výbor, insolvenční správce a schválil ji i soud.

Zřejmě bude potřeba víc

Podle analytiků půjčka od státu firmě dlouho nevystačí. Ředitel OKD Dale Ekmark v minulých dnech naznačil, že v příštím roce by firma mohla potřebovat půjčit další peníze. Ani podle insolvenčního správce se to nedá vyloučit.

V černouhelné OKD nyní pracuje asi 12 000 lidí, z toho zhruba 9500 jsou vlastní zaměstnanci firmy a ostatní jsou pracovníci agentur a dodavatelských společností. Zadlužená firma má uznané pohledávky za několik miliard korun.

Minulý týden věřitelé těžební společnosti OKD na schůzi u Krajského soudu v Ostravě rozhodli, že firma půjde do reorganizace. OKD tak bude dál těžit a vydělávat.

Reklama

Související články

Tykač už nemá zájem o koupi OKD

Miliardář Pavel Tykač ztratil zájem o koupi těžební společnosti OKD, která je v úpadku. Oznámil, že ukončil jednání s majiteli OKD, firmou Ad Hoc Group (AHG)....

Výběr článků

Načítám