Hlavní obsah

Staré kancelářské pořádky se už nevrátí

• Aktualizováno

Přežijí kancelářské komplexy a tzv. open space dobu, kdy kvůli koronaviru část, ne-li většina zaměstnanců pracuje z domova? Podle fondu Kirkbi, který spravuje stamiliardový majetek Lega, potrvá roky, než se na trhu s kancelářemi plně projeví dopady pandemie.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Velcí zaměstnavatelé se ale shodují, že staré pořádky se nevrátí ani v tuzemsku. Ukázalo se, že z domova se dá pracovat efektivně. Budoucí kancelářská praxe tudíž bude mnohem flexibilnější, někde i časově, zaměstnanci budou na pracovní místo ve firmě docházet jen občasně, a tímto ho můžou sdílet s kolegy.

K zeštíhlování svých prostor se v Česku chystá řada podniků nejen v Praze.

Nový koncept umožní zaměstnancům kombinovat práci v kanceláři s prací na dálku
Michal Teubner, KB

Zejména velké společnosti se podle informací Práva rozhodly částečně zachovat tzv. home office a online spojení i telekonference, kdy pracovník například bude třetinu dní v kanceláři a zbytek času odpracuje na dálku, „shlukují“ své kanceláře, předělávají je na komunitní sdílená pracoviště a zbylých prostor se porůznu zbaví anebo změní jejich účel.

Na kurzarbeitu je konečně shoda

Domácí

Banky začaly

Koronavirová krize urychlila a umocnila už dříve patrné trendy. Jasně se to ukázalo také u zdejších bank. Komerční banka například loni urychlila rušení šesti desítek menších poboček.

„Kancelářské prostory budeme využívat v menším množství,“ potvrdil Právu její mluvčí Michal Teubner. Dodal, že část pobočky, resp. domu na pražském Václavském náměstí 42, se bude pronajímat.

Jak obnovit rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem

Zdraví

Banka má podle Teubnera pozitivní zkušenost z doby nouzového stavu, kdy více než dvě třetiny zaměstnanců pracovaly z domova. „Soustředíme se na přenesení této praxe do běžného pracovního režimu. Připravili jsme proto koncept tzv. chytré kanceláře, který umožňuje zaměstnancům daleko více než v minulosti flexibilně kombinovat práci v kanceláři s možností pracovat vzdáleně,“ doplnil mluvčí.

Podobné záměry má Česká spořitelna. Ve svém novém kampusu na pražském Smíchově zvažuje významné navýšení tzv. kolaboračních prostor.

„Tyto prostory nejsou klasickým pracovním prostorem, kde mají lidé dedikované pracovní místo, ale ani klasickou zasedací místností určenou pro schůzky, ale hybridním prostorem, který umožňuje oboje a je variabilní jak z hlediska své funkce, tak mobiliáře,“ řekl mluvčí Filip Hrubý.

Nezaměstnaní lidé chtějí pomáhat hackerům, aby si přivydělali

Bezpečnost

Loni poptávka po kancelářích v Evropě podle BNP Paribas Real Estate klesla o 41 procent. Poradenská společnost čeká oživení až v příštím roce, přičemž předpokládá změny nejen co se týče výše nájmů, ale i flexibility nájemních smluv a zmenšování pronajímaných ploch v přímé úměře k podílu lidí na home office.

Reálný svět nenahradíme

Také americká investiční banka JPMorgan Chase zavedla kvůli pandemii specifický pracovní režim. Jak ale ve výroční zprávě akcionářům napsal ředitel Jamie Dimon, práce z domova má i vážné slabiny.

Práce na dálku nese plody, dokud se lidé navzájem znají a mají už svoji práci rozpracovanou. U lidí, kteří se neznají, to tak dobře nefunguje.

Plíživé přibírání na home office. Chybí řád, odbýváme se a tišíme stres jídlem

Zdraví

Virtuální svět také sotva umožňuje zaučení nových sil, zejména mladých lidí. „Časem by to mohlo dramaticky podrýt charakter a kulturu ve vaší firmě,“ varoval Dimon. A dodal, že velká závislost na telekonferenční platformě Zoom zpomaluje proces rozhodování, protože často chybějí okamžité následné kroky.

Práce na dálku navíc podle bankéře eliminuje spontánní učení a kreativitu, když už se zaměstnanci nepotkávají u kávovaru a nemají od klientů a kolegů přímou zpětnou vazbu, třeba i díky nečekaným situacím.

Reklama

Výběr článků

Načítám