Hlavní obsah

Stále více dětí nemá zájem o kroužky, raději sedí u počítače

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř třetina českých dětí nenavštěvuje žádný zájmový kroužek. V roce 2005 to přitom bylo pouhých 10 procent dětí. Oproti tomu se však zvyšuje podíl dětí, které svůj volný čas tráví sledováním televize (45 %), hraním PC her nebo surfováním na internetu (30 %).

Foto: Profimedia.cz

Děti čím dál více sledují televizi a hrají hry na počítači.

Článek

Na 43 procent dotázaných dětí sleduje televizi více než hodinu denně.

Vyplývá to z průzkumu společností Henkel a Ahold v rámci projektu Není nám to jedno.

Výsledky průzkumu by měly motivovat k přemýšlení především rodiče, pedagogy i pracovníky organizací, které se zaměřují na mladé lidi.

Ekonomika hraje roli

Průzkum potvrdil, že stále více rodin musí počítat s každou korunou, pečlivě zvažovat, za co ji utratí. Podle 17 % dotázaných dětí je od návštěvy zájmových kroužků totiž odrazuje příliš vysoká cena.

Podle ekonomů se začíná projevovat situace, kdy rodina, která musí počítat s vyššími výdaji na bydlení, energie, potraviny, dopravu (tedy výdaji, které je nutné uhradit), začíná výrazně omezovat tzv. zbytné výdaje, bez kterých se obejde. To jsou právě náklady na volný čas, zájmové kroužky, kulturu, knihy.

Problémem je i velká časová vytíženost rodičů, kteří nemohou děti na kroužky či zájmovou činnost dopravovat. Přejíždět několik kilometrů v rušném městě je pro chlapce či dívku neřešitelný problém.

Prázdno kolem stolu

Podle psychologů je pro soudržnost rodiny a pocity pospolitosti důležité společné stolování – snídaně, obědy, večeře. Podle průzkumu však více než pětina dětí (21 %) jí dohromady s rodiči pouze o víkendech. Denně jí spolu s rodiči pouze třetina dětí.

Společně strávené chvíle, kdy se neřeší nějaké dramatické problémy, upevňují vzájemné mezigenerační vztahy a mají vliv na to, že v pozdějším věku není problém pro „dospělé děti“ stýkat se se zestárlými rodiči či prarodiči, sdílet s nimi společné chvíle a udržovat sociální kontakt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám