Hlavní obsah

Srpnová nezaměstnanost se oproti červenci nezměnila

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Nezaměstnanost v České republice za srpen zůstala na červencové hodnotě 7,5 procenta. Úřad práce ČR evidoval 551 731 nezaměstnaných, což je o 635 lidí více v porovnání s červencem a o 65 038 osob více než v srpnu loňského roku. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Nezaměstnanost v Česku se za srpen nezměnila.

Článek

Z celkového počtu nezaměstnaných bylo 537 880 lidí ve věku 15 až 64 let, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost k srpnu 2013

Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (3,4 procenta), Praha-západ (4,2 procenta) a Prachatice, Pelhřimov a Mladá Boleslav (shodně 4,7 procenta). Nejvyšší byla v srpnu v okresech Most (13,6 procenta), Bruntál a Ústí nad Labem (12,2 procenta) a Karviná (12 procent). Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 36 okresů.

„Poslední prázdninový měsíc dokázal držet míru nezaměstnanosti díky sezónním pracím, zejména v cestovním ruchu, stavebnictví a zemědělství, na ještě relativně nízké úrovni,“ uvedl Libor Stodola ze společnosti PwC ČR.

Zlepšení situace nejdřív až příští rok

Situace se však v září podle Stodoly změní, protože na trhu práce se objeví absolventi, kteří si chtěli užít své poslední prázdniny. V ekonomice navíc nepřibývá nových volných míst a nelze očekávat, že by je ještě letos začaly firmy vytvářet.

„Do konce roku proto míra nezaměstnanosti dále poroste. Mírné zlepšení očekávám až v příštím roce, ale oživení trhu práce bude velmi pomalé, neboť firmy reagují i na pozitivní podněty z ekonomiky zpravidla se zpožděním,“ dodal Stodola.

„Ekonomika již sice překonala recesi, ale k výraznému růstu zaměstnanosti, či poklesu nezaměstnanosti, má ještě daleko,“ sdělila ekonomka Helena Horská z Raiffeisenbank. Proto, aby se řady nezaměstnaných začaly viditelně zkracovat, potřebuje Česko trvalejší a dynamičtější růst ekonomiky, blížící se alespoň třem procentům. „Takového růstu se podle naší dlouhodobé prognózy můžeme dočkat až na přelomu let 2015 a 2016,“ dodala Horská.

Reklama

Výběr článků

Načítám