Hlavní obsah

Správce jízdních řádů dostal dvoumiliónovou pokutu od antimonopolního úřadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Firma Chaps, která z pověření ministerstva dopravy dlouhodobě vede celostátní informační systém o jízdních řádech, dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 2,2 miliónu korun. Zneužila své dominantní postavení v letech 2008 až 2015, uvedl v tiskové zprávě předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Brněnská firma dostala pokutu za porušení českých i unijních pravidel hospodářské soutěže.

Rozhodnutí není pravomocné, firma podala rozklad. O zpřístupnění dat vedl s firmou spory například Seznam.cz. Případem se zabýval i Ústavní soud.

Podle ÚOHS Chaps zneužíval svoje dominantní postavení od dubna 2008 do konce srpna 2015.

„Odmítal bez objektivně ospravedlnitelných důvodů aktualizované jízdní řády zpřístupňovat ostatním soutěžitelům ve formátu, v jakém byly vytvořeny a povinně mu předávány. Poptávající soutěžitelé přitom hodlali poskytovat produkty, pro něž byly tyto aktualizované jízdní řády nezbytným vstupem," uvedl Rafaj.

Monopol společnosti prakticky skončil loni v září, kdy začala platit vyhláška ministerstva dopravy, která data od dopravců poskytne komukoliv, kdo o ně požádá.

Seznamu se už dříve podařilo najít způsob, jak strojově přečíst data, která Chaps jako monopolní správce údajů dával k dispozici alespoň v podobě excelových tabulek. Internetová jednička českého trhu tak mohla loni v dubnu spustit vyhledávání v jízdních řádech. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám