Hlavní obsah

Společnost Vítkovice Power Engineering na sebe podala návrh na insolvenci

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Představenstvo společnosti Vítkovice Power Engineering na sebe ve čtvrtek podalo návrh na insolvenci společnosti spojený s návrhem na povolení reorganizace. Firma zároveň požádala, aby Krajský soud v Ostravě zrušil páteční jednání, na kterém má projednat návrh na vyhlášení insolvence podaný brněnskou firmou Wetag Invest. Právu to sdělila mluvčí Vítkovice Holding Eva Kijonková.

Foto: Aleš Honus, Právo

Šéf společnosti Vítkovice Jan Světlík

Článek

„Situaci společnosti Vítkovice Power Engineering vyvolala svým návrhem na insolvenci skupina Wetag. Spustila lavinu, která významným způsobem ztížila pozici společnosti Vítkovice Power Engineering u dodavatelů i zákazníků a u bankovního sektoru,“ uvedla mluvčí. Dodala, že v průběhu insolvenčního řízení se projevila nedůvěra obchodních partnerů.

„Při hodnocení své situace tedy společnost Vítkovice Power Engineering musela přihlédnout ke změně stavu - pokud jde o další předpokládaný vývoj. Na základě toho společnost učinila závěr, že je v úpadku,“ uvedla Kijonková v tiskovém prohlášení.

Šokovaný Wetag

„Společnost Wetag je šokována aktuálním vývojem v insolvenčním řízení se společností Vítkovice Power Engineering,” reagovala za společnost Wetag Radka Háčková.

„Měsíce jsme dlužníkem veřejně opakovaně dehonestováni a napadáni za šikanózní jednání a neoprávněnost podání insolvenčního návrhu a pouhý den před jednáním soudu, který má rozhodnout o našem návrhu, dlužník z ničeho nic otočí o 180 stupňů a zásadně z ničeho nic změní názor? Jsme přesvědčeni, že se jedná o další účelový krok v režii dlužníka,“ prohlásila Háčková.

Dodala, že společnost Wetag bude rozporovat dlužníkem podanou žádost o odročení pátečního soudního jednání a odsouhlašení dlužníkova návrhu o reorganizaci. „Společnost Wetag vyzve insolvenční soud, aby rozhodl o úpadku dlužníka. Je jen těžko představitelné, že dlužník může i nadále počítat s důvěrou věřitelů poté, co jim veřejně měsíce systematicky a účelově lhal!“ dodala Háčková.

Návrhu na zrušení pátečního jednání už soud vyhověl. O dalších návrzích má soud jednat v dalších dnech. „Dnes má soudce jiná jednání. Navíc musí návrh prostudovat,“ uvedla mluvčí krajského soudu Lucie Olšarová. O případném vyhlášení úpadku tak rozhodne soudce v neveřejném zasedání. „Následovat bude jmenování insolvenčního správce, popřípadě prozatímního věřitelského výboru. Navíc se musí určit termín schůze věřitelů a přezkumného jednání,“ sdělila Olšarová.

KKCG se podivuje

Vítkovice Power Engineering jsou součástí strojírenské skupiny Vítkovice Holding podnikatele Jana Světlíka. Jejím menšinovým podílníkem je skupina KKCG Karla Komárka. Její mluvčí Dana Dvořáková krok firmy označila za velmi znepokojivý.

"Několik měsíců šéf Vítkovic Jan Světlík prohlašoval, že se společnost Vítkovice Power Engineering v úpadku nenachází, a označoval insolvenční návrhy za neoprávněné a šikanózní. Proto je více než podivné, že pouhý den před jednáním soudu pan Světlík prozřel a vedení firmy se připojilo k insolvenčnímu návrhu," řekla.

Podle ní se nabízí otázka, zda to není promyšlené, protiprávní jednání. "Dnešní krok Vítkovic dokazuje, že Jan Světlík systematicky a účelově lhal akcionářům, bankám, obchodním partnerům i zaměstnancům. Skupina Vítkovice musí projít restrukturalizací pod novým profesionálním manažerským vedením, neboť Jan Světlík svým jednáním společnost, zaměstnance, věřitele a akcionáře soustavně poškozuje," prohlásila.

Společnost Vítkovice Power Engineering je jednou z vítkovických firem, konkrétně dceřinou firmou akciové společnosti Vítkovice. Skupina Vítkovice Machinery Group zahrnuje více než tři desítky firem s různými obory podnikání. Je například světovou jedničkou v produkci vysokotlakých ocelových láhví, drží významné pozice v dodávkách špičkových strojů a zařízení pro zpracovatelský průmysl, je lídrem v zavádění CNG do automobilové i železniční dopravy u nás, dodavatelem unikátních velkokapacitních mobilních plynovodů a řady dalších špičkových výrobků, včetně informačních technologií.

Reklama

Výběr článků

Načítám