Hlavní obsah

Španělsko má dostat od EU v půlce prosince 35 miliard eur

Madrid

Evropské úřady pošlou španělskému státnímu fondu na záchranu bank FROB 15. prosince 35 miliard eur (zhruba 886,7 miliardy korun) výměnou za masivní propouštění ve čtyřech znárodněných bankách, včetně banky Bankia. Píše o tom španělský list El País s odvoláním na bankovní zdroje.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Muž si v Madridu vybírá peníze z bankomatu zestátněné Bankie.

Článek

Bankia, která v květnu dostala od státu 23,5 miliardy eur, by měla být podle listu donucena propustit 6000 ze současných 20 000 zaměstnanců. NovaGalicia Bank by měla propustit 2000 z 5800 zaměstnanců. Banky prý také budou muset zavřít až 1000 poboček. Obě banky se ke zprávě odmítly vyjádřit.

Další dvě znárodněné banky Catalunya Caixa (CX) a Banco de Valencia se v současnosti prodávají. Podmínky tak budou uloženy jejich novým majitelům.

Španělské ministerstvo hospodářství se odmítlo vyjádřit k termínu, kdy by měl dostat FROB peníze, i k přesné částce, kterou budou banky potřebovat, napsala agentura Reuters.

Na Španělsko se nyní soustředí pozornost finančních trhů, které čekají, zda tamní vláda předloží také žádost o pomoc se splácením svých dluhů. Žádost by vedla k nákupům španělských dluhopisů Evropskou centrální bankou (ECB) a zřejmě by zmírnila obavy investorů z dluhové krize v eurozóně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám