Hlavní obsah

Soumrak uhlí: Největší americký těžař je před bankrotem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžařská společnost Peabody Energy, která je největším producentem uhlí v USA, by kvůli nedostatku peněz na financování svých aktivit mohla vyhlásit bankrot. Firma ve středu uvedla, že musela odložit splátku úroků z dluhopisů splatných tento týden, píše agentura Reuters. Kvůli nízkým cenám uhlí má problémy i majitel české OKD.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odložená splátka Peabody Energy se týká úroků ve výši zhruba 71 miliónů dolarů (1,7 miliardy korun.

Uhelný průmysl se již delší dobu potýká s poklesem poptávky, přísnějšími ekologickými předpisy a rovněž s konkurencí ze strany levného zemního plynu. Ve Spojených státech už loni zkrachovalo více těžařů uhlí, včetně tamní dvojky Arch Coal. Celkový dluh společnosti Peabody na konci loňského roku činil 6,3 miliardy dolarů (154 miliard Kč).

Akcie podniku se v úterý prodávaly za zhruba čtyři dolary, ačkoli v roce 2008 jejich cena přesahovala 1300 dolarů. Po středečním oznámení akcie Peabody odepisovaly dalších více než 50 procent.

„Společnost vykázala čtyři po sobě jdoucí roční ztráty. V uplynulém roce pak akcie společnosti poklesly o 95 procent,” upozornila analytička společnosti Finlord Eva Mahdalová.

Firma provozuje doly v Arizoně, Coloradu, Illinois, Indianě, Novém Mexiku, Wyomingu a také v Austrálii.

Problémy i v Česku

Se značnými problémy se v posledních letech kvůli propadu cen uhlí na světových trzích potýká například i těžební společnost New World Resources (NWR), která v České republice vlastní černouhelné doly OKD. Firma plánuje uzavření některých dolů a propouštění. [celá zpráva]

Jak upozornil i ministr průmyslu Jan Mládek, rentabilní je v Česku teď jen těžba hnědého uhlí, které se těží povrchově, a tedy výrazně levněji.

Problém s těžbou černého uhlí je globální, tisíce dolů chce uzavřít i jeho největší producent, Čína.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám