Hlavní obsah

OKD zavře a zlikviduje Důl Paskov, o práci přijde 1300 lidí

Právo, Pavel Karban

Konec těžby na Dole Paskov a snížení stavu o asi 1300 lidí předpokládá letos těžební firma OKD. Ta plánuje propustit z provozů na Karvinsku až 345 vlastních zaměstnanců a až tisícovku pracovníků dodavatelských firem. Nyní má firma 13 000 zaměstnanců.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Důl Paskov

Článek

„Naším cílem je ukončit dobývání uhlí na Dole Paskov k 31. prosinci 2016,“ potvrdil výkonný ředitel OKD Antonín Klimša. Dodal, že firma teprve připravuje plán útlumu, který znamená přesné rozplánování jednotlivých činností Dolu Paskov do zbytku roku a jeho technickou likvidaci.

„Ta začne v roce 2017 a pokračovat bude pravděpodobně i v roce 2018,“ nastínil s tím, že zcela určitě nebude bez práce všech 1800 zaměstnanců. „Možná pár stovek si ponecháme pro technickou likvidaci dolu, určité skupině nabídneme práci v karvinském revíru a je tady i skupina lidí, která má blízko k odchodu do důchodu,“ vysvětlil.

Ukončení těžby na jiném dole než v Paskově firma neplánuje. Počítá ale letos s jednorázovým snížením počtu kmenových zaměstnanců až o 345. Pracovní poměr v OKD jim skončí k 1. červenci.

„V roce 2017 přijde firma o část zaměstnanců Dolu Paskov a firmu z nejrůznějších osobních důvodů pravděpodobně opustí i další zaměstnanci,“ připojil Klimša s tím, že asi 1000 lidí propustí letos OKD z řad externích pracovníků dodavatelských firem. „Takže počet vlastních zaměstnanců nakonec celkově i s přirozenými odchody do důchodu, ze zdravotních důvodů nebo na vlastní žádost snížíme o 10, zatímco u dodavatelských firem o 30 procent.“

Likvidace dolu má stát půl miliardy

V roce 2013 spočítalo OKD, že technická likvidace Dolu Paskov bude stát necelých 550 miliónů a sociální útlum spolu se sociálním programem pro zaměstnance asi 640 miliónů. Přitom 600 miliónů na sociální program přislíbila vláda na základě smlouvy s OKD. Společnost počítá s tím, že i když smlouva už neplatí (ceny uhlí jsou níže, než bylo podmínkou smlouvy), stát jí pomůže.

„Protože mimo jiné říkala (ta smlouva), že když se situace změní a přestane platit, obě strany jsou zavázány v dobré míře hledat podmínky nové smlouvy a zkusí najít řešení, které bude minimalizovat dopad uzavření Paskova na moravskoslezský region,“ upozornil.

Odbory zpráva zaskočila

Odboráři zatím žádné konkrétní údaje a čísla k Paskovu ani propouštění nemají. To, že by mělo OKD opustit až 345 vlastních a tisícovka externích zaměstnanců, ho zaskočilo. „Zajímalo by mě, co to bude za zaměstnance. Pokud to bude někdo, kdo chce odejít dobrovolně, tak se nedá nic namítat. Ale pokud by měli odejít naši zaměstnanci a zůstali by dodavatelé a na povrchu agentury, tak to by byl nesmysl,“ poukázal Pytlík, který dodal, že odbory budou požadovat, aby firma vždy upřednostnila vlastního zaměstnance před pracovníkem dodavatelské firmy nebo agentury.

Související téma:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám