Hlavní obsah

Soud ve Štrasburku nařídil Rusku zaplatit za Jukos 52 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko musí zaplatit bývalým akcionářům ropné společnosti Jukos za vyvlastnění jejich majetku odškodné ve výši 1,9 miliardy eur (52,3 miliardy Kč). Rozhodl o tom ve čtvrtek Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ruské ministerstvo spravedlnosti označilo verdikt za nespravedlivý a zaujatý.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Čerpací stanice společnosti Jukos na archívním snímku z roku 2004

Článek

Jukos patřil ruskému oligarchovi Michailu Chodorkovskému, který by v Rusku deset let vězněn.

Soud se v roce 2011 částečně vyslovil ve prospěch Ruska, když rozhodl, že ruské úřady nechtěly Jukos "záměrně zničit", současně však konstatoval, že Rusko porušilo právo na majetek a tři články konvence o lidských právech. Ve čtvrtek rozhodl, že kromě výše zmíněného odškodného musí Moskva zaplatit rovněž 300 tisíc eur (8,3 miliónu korun) za soudní náklady a výdaje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Tatyana Makeyeva , Reuters

Michail Chodorkovskij

Podle ruského ministerstva spravedlnosti je rozhodnutí soudu v případu Jukos nespravedlivé a zaujaté. Rusko má nyní tři měsíce na to, aby se odvolalo, uvedlo ministerstvo.

Rozhodnutí štrasburského soudu padlo jen pár dní poté, co o odškodnění bývalých akcionářů Jukosu rozhodoval i arbitrážní soud v nizozemském Haagu. Ten konstatoval, že úředníci podřízení prezidentu Vladimiru Putinovi zmanipulovali právní systém s cílem nechat firmu zbankrotovat. Rozhodl i o výrazně vyšším odškodném ve výši 50 miliard dolarů (přes bilión korun) pro pět bývalých akcionářů firmy.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám