Hlavní obsah

Soud v kauze privatizace OKD předvolal jako svědka premiéra Sobotku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soud, který projednává trestní kauzu spojenou s privatizací OKD, předvolal jako svědka premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Měl by přijít vypovídat 1. září.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka.

Článek

Sobotka, který v době prodeje státního podílu OKD zastával post ministra financí, bývá kvůli údajně nevýhodnému rozhodnutí terčem kritiky. Výtky dlouhodobě odmítá a trvá na tom, že stát akcie prodal za tržní cenu.

Prodej akcií schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest, od které jej vzápětí koupil podnikatel Zdeněk Bakala. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy.

V aktuální trestní kauze čelí obžalobě znalec, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu, nezahrnul však do ceny dceřiné firmy, a dále dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku, kteří měli privatizaci na starost. Vinu popírají mimo jiné i s argumentem, že fond byl pouhým administrátorem privatizace a odpovědnost za cenu prodávaného státního podílu nesla ministerstva financí a průmyslu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám