Hlavní obsah

Národní centrála proti organizovanému zločinu prověří privatizaci OKD

– Ostrava

Ostravská expozitura Národní centrály proti organizovanému zločinu se bude zabývat podnětem Národních socialistů (NS) týkajícím se možné trestní zodpovědnosti při privatizaci těžební firmy OKD.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov

Článek

Oznámení podal na konci června ústřední tajemník NS Jaroslav Andres k Vrchnímu státnímu zastupitelství (VSZ) v Praze. Právě to rozhodlo o tom, že šetření půjde do Ostravy.

„Vaše podání postupuji k dalšímu šetření policejnímu orgánu Policie ČR, Národní centrála proti organizovanému zločinu, expozitura Ostrava,“ sdělil v pondělí 3. července písemně státní zástupce VSZ v Praze Tomáš Černý. Andres jeho rozhodnutí vítá. „Jsem rád, že se tím někdo bude zabývat,“ poukázal.

Prodej akcií schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse, v níž byl ministrem financí současný premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD). Podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest.  Znalec ale tehdy podle revizního posudku nezapočítal hodnotu mimo jiné 23 dceřiných společností a další majetek. Podle státního zástupce byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy.

OKD se dostalo do úpadku kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. V podniku se dál těží uhlí, pracuje v něm téměř 7500 kmenových zaměstnanců a více než 2700 pracovníků dodavatelských firem. Firma už udělala řadu úsporných opatření, jedním z nich bylo na konci března ukončení těžby ve ztrátovém Dole Paskov na Frýdecko-Místecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám