Hlavní obsah

Soud odmítl zakázat stávku německých strojvedoucích

Aktualizováno

Němečtí strojvedoucí mohou pokračovat ve stávce. Pracovní soud ve Frankfurtu nad Mohanem ve čtvrtek odmítl návrh dopravce Deutsche Bahn na předběžné opatření, které by jim stávku zakázalo.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Lidé čekají na nástupišti berlínského hlavního nádraží.

Článek

Strojvedoucí v nákladní dopravě stávkují od středy, ti z osobních vlaků od čtvrtka. Požadují vyšší mzdy. Stávka by měla trvat až do příštího úterý.

Vedení firmy strojvedoucím nabídlo zvýšení mezd od příštího roku o 1,5 procenta a od roku 2023 o 1,7 procenta. Ti ale požadují růst o 1,4 procenta už letos, a o 1,8 procenta příští rok. Chtějí také jednorázový příspěvek ve výši 600 eur (15 500 Kč).

„S tímhle nikdo na světě a už vůbec žádné odbory nemohou souhlasit,” komentoval nabídku šéf odborového svazu strojvedoucích (GDL) Claus Weselsky.

Německo čeká další stávka strojvedoucích

Evropa

Deutsche Bahn se na soud obrátily, protože se domnívají, že stávka je nezákonná. Zda se proti čtvrtečnímu večernímu verdiktu odvolají, není jasné.

Dráhy mají ve stávce náhradní jízdní řád, jezdí asi 40 procent regionálních vlaků a čtvrtina těch dálkových. Situace je horší na východě země. Výrazně omezen je také provoz příměstských vlaků například v Berlíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám