Hlavní obsah

Soud již o návrhu na likvidaci Union banky rozhodl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Krajský soud v Ostravě o návrhu ČNB na likvidaci Union banky podle očekávání rozhodl již dnes. Česká národní banka návrh na likvidaci soudu zaslala dnes ráno. Jako likvidátora centrální banka navrhuje pražskou společnost Value Edit. Soud však zatím nesdělil, jak ve věci rozhodl, nejprve chce s verdiktem seznámit účastníky řízení.

Foto: Blanka Kovandová

Cestovatel Rudolf Švaříček bude besedovat společně s Pavlem Bémem

Článek

"Soud o tomto návrhu rozhodl v rámci zákonem stanovené 24hodinové lhůty, přičemž výsledek tohoto rozhodnutí bude nejprve sdělen účastníkům řízení," řekl ČTK soudce David Stošek. Dodal, že rozhodnutí soudu bude pravomocné až v okamžiku, kdy všem účastníkům řízení uplyne lhůta k podání odvolání. Ta v tomto případě trvá 15 dnů a začne od doručení tohoto usnesení.

Likvidovat mají lidé z bývalého vedení FNM

Tisková mluvčí ČNB Alice Frišaufová ČTK řekla, že rozhodnutí soudu zatím nezná. Jako likvidátora centrální banka navrhuje pražskou společnost Value Edit.

Česká národní banka včera doručila Krajskému soudu v Ostravě návrh na likvidaci Union banky (UB). Jako likvidátora centrální banka navrhuje pražskou společnost Value Added. Právu to potvrdila mluvčí centrální banky Alice Frišaufová.

Ta je firmou bývalých vysokých státních úředníků Fondu národního majetku v čele s jeho bývalým šéfem Romanem Češkou. Kromě něho má ve firmě druhý největší podíl Jaroslav Borák, bývalý člen výkonného výboru FNM, dalším spolumajitelem je bývalý místopředseda Petr Čermák nebo bývalý člen vedení fonduTomáš Polák či Karel Kříž, bývalý komentátor Lidových novin, který na čas působil i jako analytik FNM.

Likvidace znamená, že společnost je zrušena a vstupuje do likvidace. Po nějaké době je vymazána z obchodního rejstříku. U Krajského soudu se ve věci Union banky konají tři samostatná řízení, která budou řešit návrh na likvidaci, návrh na prohlášení konkurzu a žádost o povolení soudního vyrovnání.

Podle dřívějšího vyjádření soudce Krhuta není vyloučena možnost, že by Union banka mohla skončit v likvidaci a poté byl na ni prohlášen návrh na konkurz, případně bylo povoleno vyrovnání s věřiteli. Do konkurzu chce ostravský peněžní ústav poslat 30 věřitelů, zatímco vedení banky požádalo o soudní vyrovnání. U prohlášení konkurzu a povolení soudního vyrovnání nejsou podle Krhuta stanoveny zákonné termíny.

Tříměsíční drama končí

Problémy Union banky, ovládané italskou finanční skupinou Invesmart, začaly na konci února, kdy stát odmítl bance finančně pomoci. UB tehdy uzavřela své pobočky a snažila se se státem vyjednávat, ale neúspěšně. ČNB poté zahájila řízení o odebrání licence a mezitím poslal banku do konkurzu na základě zfalšovných dokumentů ústecký soudce Jiří Berka. Konkurs následně odvolal a sám skončil v policejní cele. Kauzu poznamenaly také překotné personální změny na všech významných postech.

Majitelé Union banky se snažili krachu předejít a výsledkem jejich hledání byla investiční společnost Gold Sachs, která projevila zájem do banky investovat a udržet ji tak životaschopnou. Než se však oba subjekty dohodly, ČNB odebrala bance licenci. Proti tomuto rozhodnutí se vedení UN odvolalo, ale na konci dubna centrální banka své rozhodnutí potvrdila. Od soboty za týden začne vyplácení klientů banky z Fondu pojištění vkladů na pobočkách GE Capital Bank.

Reklama

Související témata:

Související články

ČNB odebrala Union bance licenci

Union banka zřejmě přijde o licenci. Rozhodla o tom v úterý Česká národní banka (ČNB). Ostravský peněžní ústav se ovšem může proti tomuto verdiktu ještě...

Konkurz Union bance zařídil její exředitel

Krajský soud v Ústí nad Labem v úterý prohlásil konkurz na společnost Česká revitalizační. Znamená to bankrot Union banky, protože jde o jeden a tentýž...

Výběr článků

Načítám