Hlavní obsah

ČNB odebrala Union bance licenci

Novinky, Martina Martinovičová, Roman Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Union banka zřejmě přijde o licenci. Rozhodla o tom v úterý Česká národní banka (ČNB). Ostravský peněžní ústav se ovšem může proti tomuto verdiktu ještě odvolat. Má na to patnáct dní. Odejmutí bankovní licence především znamená, že banka nebude moci realizovat svůj záchranný plán, protože nebude moci nadále fungovat jako peněžní ústav.

Foto: Kateřina Štruncová

Předání první ceny

Článek

Klienti tak pravděpodobně dostanou místo svých vkladů jen náhrady ve výši 90 procent, a to jen do výše 790 tisíc korun. Šanci samozřejmě mají u poslanců, kteří by mohli prosadit změnu zákona o bankách a vyšší výplaty náhrad vkladů.

Pomoc pomáhá hledat Goldman Sachs

Podle aktuálního sdělení Michala Donatha ze společnosti Donath-Burson-Marsteller se do hledání přijatelného řešení situace Union banky zapojila společnost Goldman Sachs. Invesmart podle Donatha předložila ČNB konečný návrh restrukturalizace s cílem odvrátit spekulativní návrhy na vyhlášení konkurzu banky. Předseda dozorčí rady Union banky a výkonný ředitel a předseda představenstva společnosti Invesmart Paolo Catalfamo vyjádřil svůj údiv nad přístupem České národní banky k navrhovaným řešením.

Komise pro cenné papíry vede s UB správní řízení

Union banka může přijít i o licenci pro obchodování s cennými papíry. Komise pro cenné papíry totiž vede s Union bankou, která je členem a akcionářem pražské burzy, licenční správní řízení a předběžným opatřením jí pozastavila poskytování investičních služeb a nakládání s majetkem zákazníků. Rozhodnutí zatím komise nevydala. [celá zpráva]

O licenci se může rozhodovat ještě dva měsíce

Úterní rozhodnutím ještě banka licenci neztratila. Má patnáct dnů na odvolání, po něž bude stále majitelem licence. Poté bude mít ČNB znovu třicetidenní lhůtu na další řízení. Pokud uzná případ mimořádně složitým, může dokonce tuto lhůtu prodloužit na 60 dnů. Případ se tak může teoreticky táhnout ještě více než dva měsíce. Zatímco nyní o odebrání licence rozhodl bankovní dohled centrální banky, o odvolání by již rozhodovala bankovní rada, která je nejvyšším orgánem ČNB. Proti jejímu verdiktu již nebude žádných opravných prostředků.

Mentlík: Pokračujeme v ozdravném plánu

Vedení Union banky na informaci o odebrání licence reagovalo prohlášením, podle něhož stále pracuje na ozdravném programu. Vychází z toho, že minimálně dalších patnáct dnů - do doby odvolání - bude bankou s licencí. "Neznamená to žádnou zásadní změnu v naplňování strategického ozdravného plánu, který nové představenstvo před třemi týdny přijalo. Jestliže hlavním důvodem pro odebrání licence je obava ČNB, že Union banka by nebyla schopna vydržet run (útok - poznámka redakce) klientů, pak masivnímu náporu klientů, kteří požadují své vklady, není podle mého názoru schopna čelit žádná banka," prohlásil generální ředitel Union banky Roman Mentlík.

Konkurz - úvěry splatné ihned

Pokud by banka skončila v konkurzu, může to znamenat výrazně horší situaci pro ty, kteří mají půjčeno.Podle zákona o konkurzu a vyrovnání se totiž v takovém případě považují všechny nesplatné pohledávky za splatné a konkurzní správce může požadovat jejich okamžité splacení. Záleží to na jeho rozhodnutí, může samozřejmě přistoupit i na splátkový kalendář.

Union banka uzavřela 18. února své pobočky pro nedostatek volných prostředků k výplatám vkladů a zároveň od stejné doby nelze používat její platební karty. Již od 13. února neprovádí příkazy na SIPO, k 21. únoru zastavila všechny platební příkazy na účty u jiných peněžních ústavů, o den dříve příkazy do zahraničí. Nyní lze posílat jen peníze na účty do banky a z jednoho účtu na druhý uvnitř samotné Union banky.

Po uzavření poboček ČNB zahájila řízení o odebrání bankovní licence, v jehož rámci nové vedení banky předložilo plán na znovuoživení. Ten mimo jiné předpokládal, že klienti dostanou prostředky do 790 tisíc korun z Fondu pojištění vkladů, zbytek do 5 miliónů z prostředků samotné banky a vklady nad 5 miliónů se budou kapitalizovat (vkladatelé by místo nich dostali akcie banky).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám